GC BEOGRAD

GCSR na skupu „Spona za budućnost“

GCSR na skupu „Spona za budućnost“

Gradski centar za socijalni radu Beogradu učestvovao je na stručnom skupu  „Spona za budućnost“ koji je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Ustanovi gerontološki centar Beograd. Skup je otvrio  ministar Aleksandar Vulin uz prisustvo državnog sekretara Vladimira Ilića.

 

Prilikom otvaranja ministar je rekao da će u potpunosti izjednačiti mogućnost državnih i privatnih domova da učestvuju na tržištu i da konkurišu za sve one korisnike koji žele da budu smešteni i za čiji smeštaj je novac obezbedila država.
Ministar Vulin rekao je da trenutno u Srbiji postoji 40 državnih domova za starije i 150 licenciranih domova u privatnom vlasništvu.
„Mi u državnim domovima imamo oko 9.000 smeštajni kapacitet, dok u privatnim domovima ima oko 4.500 ležajeva. Popunjenost kapaciteta u državnim domovima je oko 90%, dok je u privatnim domovima popunjenost 71%.“
Vulin je rekao je da je trenutno, po evidenciji, 509 korisnika koji čekaju da budu smešteni u neki od državnih domova, dodavši da je ta situacija neprihvatljiva.
Ministar Vulin rekao je da će 509 korisnika sa liste čekanja naći smeštaj do kraja godine i, što je još važnije, da u budućnosti uopšte neće biti lista čekanja već će uvek biti slobodnih kapaciteta, a država će pod istim uslovima moći da upućuje korisnike u državne i privatne domove.
„Država će u skladu sa zakonom učestvovati u finansiranju i više neće biti nijednog opravdanja, ni ekonomskog ni moralnog da se srodnici ostavljaju u ilegalnom domu“, rekao je ministar Vulin ističući da će na ovaj način biti uništena sama ideja ilegalnog doma.
Olivera Simendić, rukovodilac Odeljenja za poslove planiranja i razvoja, u ime Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu govorila je o problemima i potrebama starije populacije sa aspekta centra za socijalni rad.  Ona je rekla da na evidenciji GCSR-a ima 18.309 starijih korisnika što čini 18,21 odsto ukupnog broja korisnika. Najveći broj starijih Beograđana ima potrebu za domskim smeštajem i drugim uslugama, njih 10.753, zatim materijalno ugrožene osobe, njih 3.264, zatim, starijih sugrađana koji su žrtve nasilja ima 495, a osoba sa invaliditetom 2.522, istakla je Simendić.
„Pravac dalje organizacije rada u centru treba da prati potrebe korisnika, treba razvijati usluge koje odgovaraju na specifične zahteve starijih sugrađana. Potrebno  je vršiti istraživanja kojim će se utvrditi kako se menjaju potrebe starijih ljudi da bi planirali iste, jer pretpostavljamo da će se sve veći broj starijih oslanjati na podršku sistema.“ rekla je Simendić.

Skip to content