GC BEOGRAD

Poseta švedske agencije „Adoptionscentrum”

Poseta švedske agencije „Adoptionscentrum”

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu – Odeljenje Palilula posetile su Maria Dore, izvršni direktor švedske agencije za međunarodna usvojenja „Adoptionscentrum”, Jelena Jovanović Hansen, koordinator agencije za Republiku Srbiju i Jelena Jovičić, predstavnik i zastupnik agencije Adoptionscentrum u Srbiji.

Cilj posete bio je razmena iskustva o dosadašnjoj saradnji kao i informacija o usvojiteljskim porodicama iz Švedske koje su usvojile decu sa evidencije Odeljenja Palilula, s obzirom da je tokom 15 godina saradnje veliki broj dece koja su međunarodno usvojena bio sa evidencije ovog Odeljenja. Rukovodilac Odeljenja Palilula, gošće je upoznala sa načinom rada u centru za socijalni rad, karakteristikama same opštine i korisnika.
Interesovanje švedske delegacije bilo je usmereno i na proceduru samog usvajanja i ulogu organa starateljstva u tom postupku. Zakonske procedure o kojima su švedske predstavnice informisane procenile su kao dobre, zato što pre svega obezbeđuju deci, ali i potencijalnim usvojiteljskim parovima, pravnu sigurnost. Posebno je dobro ocenjeno postojanje perioda međusobnog prilagođavanja dece i usvojitelja što u drugim zemljama uglavnom nije slučaj. Pozitivno je ocenjeno i praćenje dece koja su usvojena od strane inostranih usvojitelja. Za izveštaje koje dobijaju iz Švedske o našoj deci koja su tamo usvojena, rukovodilac Odeljenja Palilula je rekla da su sadržajni, kvalitetni i da se odnose na najvažnije aspekte napredovanja deteta u usvojiteljskoj porodici. Kada su u pitanju prava i mogućnosti deteta koje je usvojeno od švedskih usvojitelja, da se upozna sa svojom životnom pričom do usvojenja i da ostvari kontakt sa biološkim roditeljima i porodicom, pojašnjena im je procedura i zakonska mogućnost da deca koja su usvojena imaju pravo da od Organa starateljstva zatraže podatke o biološkim roditeljima.
Goste je interesovala i institucija hraniteljstva u Srbiji, kakve su procedure, iskustva u praksi. Nakon stručnog druženja i razmene iskustava, u pratnji stručnog radnika odeljenja, gošće su posetile i romsko naselje na Karaburmi.

Skip to content