GC BEOGRAD

Посета шведске агенције „Adoptionscentrum”

Посета шведске агенције „Adoptionscentrum”

Градски центар за социјални рад у Београду – Одељење Палилула посетиле су Мариа Доре, извршни директор шведске агенције за међународна усвојења „Adoptionscentrum”, Јелена Јовановић Хансен, координатор агенције за Републику Србију и Јелена Јовичић, представник и заступник агенције Adoptionscentrum у Србији.

Циљ посете био је размена искуства о досадашњој сарадњи као и информација о усвојитељским породицама из Шведске које су усвојиле децу са евиденције Одељења Палилула, с обзиром да је током 15 година сарадње велики број деце која су међународно усвојена био са евиденције овог Одељења. Руководилац Одељења Палилула, гошће је упознала са начином рада у центру за социјални рад, карактеристикама саме општине и корисника.
Интересовање шведске делегације било је усмерено и на процедуру самог усвајања и улогу органа старатељства у том поступку. Законске процедуре о којима су шведске представнице информисане процениле су као добре, зато што пре свега обезбеђују деци, али и потенцијалним усвојитељским паровима, правну сигурност. Посебно је добро оцењено постојање периода међусобног прилагођавања деце и усвојитеља што у другим земљама углавном није случај. Позитивно је оцењено и праћење деце која су усвојена од стране иностраних усвојитеља. За извештаје које добијају из Шведске о нашој деци која су тамо усвојена, руководилац Одељења Палилула је рекла да су садржајни, квалитетни и да се односе на најважније аспекте напредовања детета у усвојитељској породици. Када су у питању права и могућности детета које је усвојено од шведских усвојитеља, да се упозна са својом животном причом до усвојења и да оствари контакт са биолошким родитељима и породицом, појашњена им је процедура и законска могућност да деца која су усвојена имају право да од Органа старатељства затраже податке о биолошким родитељима.
Госте је интересовала и институција хранитељства у Србији, какве су процедуре, искуства у пракси. Након стручног дружења и размене искустава, у пратњи стручног радника одељења, гошће су посетиле и ромско насеље на Карабурми.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content