GC BEOGRAD

Podrška roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca

Podrška roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu  Zorica Pavlović i pomoćnica direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Jovana Vazura uručili su u Starom dvoru rešenja o dodeli novčane pomoći kao vid podrške roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca.

Gradonačelnik Radojičić je podsetio da pravo na ovu pomoć imaju 92 porodice, sa ukupno 285 dece. On je istakao da je zadovoljstvo ugostiti tako veliki broj dece u Starom dvoru i poželeo da ih u narednim godinama bude još više.
– Vaspitati jedno dete je teško, a brinuti o troje ili četvoro odjednom, to je veliki zadatak i svaka pomoć je značajna. Grad Beograd je ove godine iz budžeta za ove namene izdvojio 9.498.766 dinara i trudimo se da ne kasnimo sa isplatom i da budemo odgovorni. Na ovaj način pokazujemo porodicama da su nam bitne. Ovom, kao i drugim vrstama pomoći porodicama sa decom podstičemo natalitet u Beogradu, ali i celoj Srbiji, a sa druge strane osnažujemo one koji još uvek razmišljaju da li da se odluče za roditeljstvo – istakao je Radojičić.
Gradonačelnik je podsetio da su pored ove, u okviru socijalne politike grada prisutne i druge vrste pomoći koje za cilj imaju promociju roditeljstva.
– Porodilje u Beogradu dobijaju 10.000 dinara za prvo dete, kao i svako novorođeno dete, dok za treće dete ova pomoć iznosi 30.000 dinara. Tu je i pomoć za nezaposlene porodilje sa niskim porodičnim prihodima u iznosu od 25.000 dinara, a napominjem i da jedno pravo ne isključuje drugo. Borimo se da Beograd bude grad dece, jer je to Beograd kakav želimo – rekao je gradonačelnik Radojičić i istakao da se uvodi i pomoć porodicama sa blizancima.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da se za decu predškolskog uzrasta odobrava iznos od jedne prosečne mesečne zarade ako su deca predškolskog uzrasta, dve, odnosno 121.000 dinara ako su deca osnovnoškolskog uzrasta i  tri prosečne zarade, odnosno 183.000 dinara ako su deca srednjoškolskog uzrasta.
– Sa nama je danas 285 dece i grad će i u 2019. godini nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom. Nijedno pravo neće biti umanjeno, naprotiv, mi stalno pričamo o proširenjima prava ka porodiljama i svima onima kojima je pomoć potrebna – istakla je Nataša Stanisavljević.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović istakla je da je današnji događaj jedan od najlepših u zdanju Starog dvora i najavila da će ova gradska institucija i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima koje su usmerene ka zaštiti najugroženih, ali i promociji nataliteta.
Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu za ostvarivanje ove materijalne podrške bile su 92 porodice, od kojih 79 porodica sa trojkama, jedna sa četvorkama i 11 porodica sa duplim blizancima.

Skip to content