GC BEOGRAD

ODRŽAN RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA GCSR-A, SUDA I TUŽILAŠTVA

ODRŽAN RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA GCSR-A, SUDA I TUŽILAŠTVA

U Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu održan je radni sastanak predstavnika GCSR-a, Višeg suda u Beogradu – Odeljenja za maloletnike, Višeg javnog tužilaštva – Odeljenja za maloletnike i Uprave kriminalističke policije Beograd. Teme sastanka bile su dosadašnji tokovi saradnje, izazovi i preporuke za unapređenje saradnje.
 Na početku sastanka prisutnima se obratila Zorica Pavlović, direktorka  Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i tom prilikom pohvalila dosadašnju sradnju i istakla da ovi sastanci daju dobre rezulatate i da predstavljaju dobar način da se sagledaju  problemi i zajednički nađu rešenja. Iznela je zapažanje da se broj maloletnika sa problemima u ponašanju i u sukobu u sa zakonom iz godine u godinu smanjuje.
Predstavnici suda i tužilaštva su takođe naglasili da su postupanje i saradnja unapređeni, da postoji zajednički cilj, a to je zaštita prava i interesa deteta, odnosno mlade osobe, kaoi da je to težak posao koji zahteva stalno stručno usavršavanje. Tokom sastanka razmenjene su informacije o izazovima sa kojima su se svi susretali u radu usled pandemije virusom Kovid 19.
Na sastanku je istaknut značaj postojanja  Saveta za praćenje i unapređenje rada organa krivičnog postupka i izvršenje krivičnih sankcija prema maloletnicima, koje je osnovano 2018. godine. To telo je sastvaljeno od stručnjaka koji se bave maloletničkim pravosuđem i kome se može obratiti za rešavanje dilema.
Rukovodioci i predstavnici Gradskog centra, suda, tužilaštva i policije sastanak su završili sa zaključkom da je saradnja i dalje dobra i da je jedini problem u nedostatku sistemskih rešenja, kojih za sada nema, ali se očekuju. Istaknut je značaj češće primene vaspitnih naloga i posebne obaveze uključivanja u rad institucija.

Skip to content