GC BEOGRAD

Isplaćena novčana pomoć roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca

Grad Beograd tradicionalno u decembru mesecu pruža finansijsku podršku roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca. Finansijska pomoć predviđena je Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite (član 68.) i ostvaruje se jednom godišnje, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.
– Grad Beograd je ove godine za ove namene iz budžeta izdvojio 13.998.564 dinara. Novac se od danas nalazi na računima onih porodilja koje su ostvarile to pravo. Davanja Grada Beograda se isplaćuju na vreme i bez dana kašnjenja. Na ovaj način pokazujemo porodicama da su nam važne, a ovom, kao i drugim vrstama pomoći porodicama sa decom, podstičemo natalitet u Beogradu. Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, u Beogradu je za ostvarivanje ove materijalne podrške u 2020. godini bilo 111 porodica sa ukupno 349 dece, i od toga 95 porodica sa trojkama, odnosno 285 dece, jedna porodica sa četvorkama, odnosno četvoro dece, i 15 porodica sa duplim blizancima, odnosno 60 dece. I u 2021. godini nastavićemo da promovišemo politiku socijalno odgovornog grada i redovnost davanja pomoći na koju smo ponosni. Nijedno pravo neće biti umanjeno. Naprotiv, godinama unazad kontinuirano unapređujemo i proširujemo obim prava porodilja i svih onih kojima je pomoć potrebna – rekla je Nataša Stanisavljević.
Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović istakla je da novčana podrška roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca predstavlja jedan od najlepših zadataka koji obavlja Gradski centar za socijalni rad u Beogradu.
– Raduje nas što iz godine u godinu imamo sve više dece. Ove godine imamo sedam porodica, 21 dete više nego prošle, i nadam se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Zahvalni smo Gradu Beogradu što svake godine obezbeđuje sredstva da podržimo ove porodice i što smo u prilici da deci i roditeljima na ovaj način ulepšamo predstojeće praznike – rekla je Zorica Pavlović.
Za decu predškolskog uzrasta odobrava se iznos od jedne prosečne mesečne zarade odnosno 72.344 dinara, ako su deca osnovnoškolskog uzrasta dve prosečne zarade, odnosno 144.688 dinara, i tri prosečne zarade, odnosno 217.032 dinara ukoliko su deca srednjoškolskog uzrasta.
Izvor: Beoinfo

Skip to content