GC BEOGRAD

GCSR i Grad Beograd potpisali kolektivni ugovor

GCSR i Grad Beograd potpisali kolektivni ugovor

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu i još tri ustanove socijalne zaštite potpisale su, prve u poslednjih trideset godina,  posebne kolektivne ugovore sa Gradom Beogradom. U ime Gradske uprave Grada Beograda, ugovore je potpisala gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, a u ime Gradskog centra za socijalni rad, Prihvatilišta za decu Beograda, Prihvatilišta za odrasla i stara lica i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju direktori i predstavnici sindikata. 
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je tom prilikom poručio da novac koji dobija oko hiljadu zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite ne može da nadoknadi sav trud, rad i ljubav koji zahteva ovaj posao, ali da se Grad Beograd trudi da položaj radnika i nadoknada za sve budu znatno bolji.
– To radimo najpre poboljšavanjem uslova rada, ali i materijalnog položaja zaposlenih. Posebno mi je drago što će i zaposlenima u institucijama socijalne zaštite ove godine biti isplaćena solidarna pomoć u iznosu od dvadeset hiljada dinara i nadam se da ćemo naredne godine moći da izdvojimo i više – naveo je Vesić, ističući veliki angažman zaposlenih i dodajući da im pripada i više od toga. 

Posebni kolektivni ugovori predviđaju i pravo na jubilarne nagrade, besplatne lekarske preglede, novogodišnje poklone za decu zaposlenih (do 15 godina) i niz drugih povoljnosti za zaposlene, precizirao je Vesić.
On je zaposlenima zahvalio na poslu koji obavljaju i poručio da će Grad Beograd nastaviti da ulaže u sistem socijalne zaštite. 
– Potpuno smo svesni značaja koje ustanove socijalne zaštite imaju u našem društvu. Zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se odnosi prema najstarijima, najmlađima i najugroženijima – rekao je Vesić.
Nataša Stanisavljević je izrazila veliko zadovoljstvo što je danas postignuto nešto što je, kako je navela, započeto u prošlom veku. Ona je naglasila opredeljenost resornog sekretarijata i Grada Beograda da se sistem socijalne zaštite učini boljim, kako za zaposlene tako i za korisnike.
– Zaposleni su pokretači socijalne zaštite u Beogradu i svakodnevno brinu o ljudima, te bez njih ovaj sistem ne bi bio moguć. Zato mi je zadovoljstvo što potpisani ugovori omogućavaju veća prava i davanja, a samim tim i bolji položaj radnika – rekla je Nataša Stanisavljević, ukazujući na istorijski značaj ovog događaja. 
Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u pregovorima i ukazala da je budžet za socijalnu zaštitu za narednu godinu veći za 130 miliona dinara, što će doprineti daljem poboljšavanju uslova rada u ustanovama socijalne zaštite i omogućiti nove usluge u ovoj oblasti. 

Nataša Stanisavljević se osvrnula i na postignute rezultate, podsećajući da je Prihvatilište za decu dobilo nov i savremen objekat, na koji se čekalo dve decenije, zatim otvoren je objekat „Predah plus”, dva nova objekta Centra za socijalni rad i počela je izrada projektne dokumentacije za nov objekat u Barajevu, dok se sledeće godine očekuje i izrada projekta za novi objekat prihvatilišta za beskućnike.  
Nakon potpisivanja ugovora obratili su se i predstavnici sindikata, koji su izrazili zadovoljstvo zbog postignutog dogovora i potpisanih ugovora sa gradom, ukazujući na značaj i veliki napredak u pravima zaposlenih. 

Izvor: Beoinfo

Skip to content