GC BEOGRAD

Паник-тастери и видео надзор у ГЦСР за већу безбедност запослених и корисника

Паник-тастери и видео надзор у ГЦСР за већу безбедност запослених и корисника

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је у Градском центру за социјални рад у Београду, Одељење Звездара, презентацији рада паник-тастера. Весић је истакао да од данас сваки радни сто у центрима за социјални рад у Београду има паник-тастер, што ће умногоме повећати безбедност запослених и корисника.

Догађају је присуствовала начелница Градске управе Сандра Пантелић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић, руководилац одељења Звездара Немања Антонијевић, као и представници општине Звездара.

Весић је рекао да град свакодневно улаже новац у различите сврхе, али и изразио мишљење да су средства уложена у безбедносни систем центара за социјални рад на врху листе квалитетно утрошеног новца.

– Систем паник-тастера доприноси већој безбедности запослених у центрима за социјални рад, али и корисника. Нажалост, последњих година смо били сведоци непријатних и трагичних догађаја у центрима за социјални рад, који су резултирали људским жртвама. Инсталација паник-тастера и пратећег система је превентива и нешто што би пре свега требало да заштити запослене. Град Београд има 17 подручних одељења Центра за социјални рад, као и велики број корисника који свакодневно долазе услед различитих потреба. У свих 17 одељења Центра за социјални рад уградили смо 459 паник-тастера и 238 камера – рекао је Весић.

Према његовим речима, све наведено значи да сваки радни сто у центрима за социјални рад има паник-тастер и запослени у случају било какве непријатне ситуације притиском паник-тастера обавештава обезбеђење, које аутоматски добија информацију о канцеларији где постоји проблем уз активацију две најближе камере.

– Канцеларије наравно нису покривене видео-надзором јер закон тако нешто не дозвољава, али су због тога покривене све друге просторије у центрима за социјални рад. Централно одељење Центра за социјални рад, које се налази у Руској улици, повезано је са свим подручним одељењима и у исто време добија информацију која се потом прослеђује полицији, ватрогасцима или хитној помоћи у зависности од потребе. Вредност овог пројекта је 36 милиона динара и то је вероватно најбоље уложен новац јер спашава људске животе. Овакав сигурносни систем не постоји нигде у Србији осим у Београду и верујем да ће и друге локалне самоуправе следити наш пример – рекао је Весић.

Он је захвалио секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић која, како је рекао, води овај и сличне пројекте, али и настоји да центри за социјални рад не буду само опремљени на овај начин, већ и уређени на европском нивоу.

– На овај начин показујемо да Град Београд достиже одређене цивилизацијске вредности катактеристичне за развијеније европске земље – рекао је Весић и такође захвалио начелници Градске управе Сандри Пантелић и директорки Градског центра за социјални рад Зорици Павловић на ангажману у овом и другим пројектима.

Наташа Станисављевић је истакла да Град Београд наставља са улагањем у установе социјалне заштите.

– Подсетићу да је након 20 година у потпуности изграђен један објекат Центра за социјални рад – у Обреновцу. Такође радимо на повећању капацитета наших установа, али и стручном усавршавању запослених. Приоритет је безбедност запослених и корисника, због чега су умрежена сва одељења Центра за социјални рад, као и први мониторинг-центар у Србији, уз напомену да је приватност корисника у потпуности заштићена – рекла је Наташа Станисављевић.

Директорка Центра за социјални рад Зорица Павловић је подсетила да Центар за социјални рад Београд има највећи број корисника у Србији.

– Радимо са људима који су се нашли у најтежим животним ситуацијама и највећим кризама које се тичу породице. Често су у питању дубоко поремећени брачни, емотивни и родитељски односи. Ово је један од најважнијих корака ка обезбеђивању максималне безбедности запослених и корисника – рекла је Зорица Павловић.

Извор: Беоинфо

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content