GC BEOGRAD

Panik-tasteri i video nadzor u GCSR za veću bezbednost zaposlenih i korisnika

Panik-tasteri i video nadzor u GCSR za veću bezbednost zaposlenih i korisnika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Zvezdara, prezentaciji rada panik-tastera. Vesić je istakao da od danas svaki radni sto u centrima za socijalni rad u Beogradu ima panik-taster, što će umnogome povećati bezbednost zaposlenih i korisnika.

Događaju je prisustvovala načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović, rukovodilac odeljenja Zvezdara Nemanja Antonijević, kao i predstavnici opštine Zvezdara.

Vesić je rekao da grad svakodnevno ulaže novac u različite svrhe, ali i izrazio mišljenje da su sredstva uložena u bezbednosni sistem centara za socijalni rad na vrhu liste kvalitetno utrošenog novca.

– Sistem panik-tastera doprinosi većoj bezbednosti zaposlenih u centrima za socijalni rad, ali i korisnika. Nažalost, poslednjih godina smo bili svedoci neprijatnih i tragičnih događaja u centrima za socijalni rad, koji su rezultirali ljudskim žrtvama. Instalacija panik-tastera i pratećeg sistema je preventiva i nešto što bi pre svega trebalo da zaštiti zaposlene. Grad Beograd ima 17 područnih odeljenja Centra za socijalni rad, kao i veliki broj korisnika koji svakodnevno dolaze usled različitih potreba. U svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad ugradili smo 459 panik-tastera i 238 kamera – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, sve navedeno znači da svaki radni sto u centrima za socijalni rad ima panik-taster i zaposleni u slučaju bilo kakve neprijatne situacije pritiskom panik-tastera obaveštava obezbeđenje, koje automatski dobija informaciju o kancelariji gde postoji problem uz aktivaciju dve najbliže kamere.

– Kancelarije naravno nisu pokrivene video-nadzorom jer zakon tako nešto ne dozvoljava, ali su zbog toga pokrivene sve druge prostorije u centrima za socijalni rad. Centralno odeljenje Centra za socijalni rad, koje se nalazi u Ruskoj ulici, povezano je sa svim područnim odeljenjima i u isto vreme dobija informaciju koja se potom prosleđuje policiji, vatrogascima ili hitnoj pomoći u zavisnosti od potrebe. Vrednost ovog projekta je 36 miliona dinara i to je verovatno najbolje uložen novac jer spašava ljudske živote. Ovakav sigurnosni sistem ne postoji nigde u Srbiji osim u Beogradu i verujem da će i druge lokalne samouprave slediti naš primer – rekao je Vesić.

On je zahvalio sekretarki za socijalnu zaštitu Nataši Stanisavljević koja, kako je rekao, vodi ovaj i slične projekte, ali i nastoji da centri za socijalni rad ne budu samo opremljeni na ovaj način, već i uređeni na evropskom nivou.

– Na ovaj način pokazujemo da Grad Beograd dostiže određene civilizacijske vrednosti katakteristične za razvijenije evropske zemlje – rekao je Vesić i takođe zahvalio načelnici Gradske uprave Sandri Pantelić i direktorki Gradskog centra za socijalni rad Zorici Pavlović na angažmanu u ovom i drugim projektima.

Nataša Stanisavljević je istakla da Grad Beograd nastavlja sa ulaganjem u ustanove socijalne zaštite.

– Podsetiću da je nakon 20 godina u potpunosti izgrađen jedan objekat Centra za socijalni rad – u Obrenovcu. Takođe radimo na povećanju kapaciteta naših ustanova, ali i stručnom usavršavanju zaposlenih. Prioritet je bezbednost zaposlenih i korisnika, zbog čega su umrežena sva odeljenja Centra za socijalni rad, kao i prvi monitoring-centar u Srbiji, uz napomenu da je privatnost korisnika u potpunosti zaštićena – rekla je Nataša Stanisavljević.

Direktorka Centra za socijalni rad Zorica Pavlović je podsetila da Centar za socijalni rad Beograd ima najveći broj korisnika u Srbiji.

– Radimo sa ljudima koji su se našli u najtežim životnim situacijama i najvećim krizama koje se tiču porodice. Često su u pitanju duboko poremećeni bračni, emotivni i roditeljski odnosi. Ovo je jedan od najvažnijih koraka ka obezbeđivanju maksimalne bezbednosti zaposlenih i korisnika – rekla je Zorica Pavlović.

Izvor: Beoinfo

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content