GC BEOGRAD

Делегација Шангаја посетила Градски центар

Делегација Шангаја посетила Градски центар

Делегација Града Шангаја, предвођена Куанг Пенгом, замеником директора Бироа за послове са грађанима, посетила је Градски центар за социјални рад у Београду Одељење Врачар. Циљ посете био је да се гости из Кине упознају са системом функционисања и начином на који се социјалне услуге спроводе у Граду Београду.
Пре посете Градском центру, шангајску делегацију у Старом двору угостио је члан Градског већа Драгомир Петронијевић, а састанку су присуствовали и Јасмина Ивановић, подсекретар Секретаријата за социјалну заштиту, Јована Вазура, помоћница директора Градског центра за социјални рад у Београду, као и Невенка Никић Симатковић, директорка Прихватилишта за одрасла и стара лица.

Домаћини посете кинеске делегације Одељењу Врачар, Јована Вазура, помоћница директора ГЦСР и Жељка Полуга руководилац Одељења Врачар, госте су упознали са начином рада и функционисања Градског центра за социјални рад у Београду, као и о положају и заштити старијих суграђана што је госте посебно интересовало.
Том приликом Вазура је истакла да је на евиденцији ГЦСР  у 2017. било 107.806 корисника социјалне и породично-правне заштите, а од тога 20.087 су корисници који имају 65 и више година.
– Од услуга које се финансирају из Републичког буџета, старији корисници су у највећој мери користили додатак за туђу негу и помоћ, као и увећани додатак, укупно њих 3.059 старијих од 65 година, затим смештај у установу социјалне заштите – ову услугу у 2017. години користило је 1.904 старија корисника, затим новчану социјалну помоћ коју је у прошлој години примало 1.101 старијих корисника, док је старатељском заштитом било обухваћено 620 старијих лица – рекла је Вазура и додала да је на евиденцији ГЦСР у 2017. години било је 3.311 старијих особа са инвалидитетом.
Што се тиче мера и облика заштите које се финансирају из буџета Града Београда, Јована Вазура је нагласила да је током протекле године евидентираним старијим корисницима у највећој мери је пружена је услуга Помоћ у кући и  право на Једнократну помоћ.
– Помоћ у кући се обезбеђује лицима која услед старости, хроничне болести или инвалидитета имају ограничене физичке способности и могућност да задовоље свакодневне основне личне и животне потребе. У току 2017. године услугом Помоћ у кући било је обухваћено 3.026 старијих корисника. Услугу Персоналне асистенције у 2017. години користило је 53 корисника, а право на бесплатан оброк свакодневно користи око 12.000 Београђана међу којима су и старији суграђани – објаснила је Вазура.
Она је навела да је у 2017. години исплаћено 9.917 решења за Једнократну помоћ, а у првој половини ове године 6.380, док је за Интервентну једнократну помоћ исплаћено 877 решења у 2017. години, а у првих шест месеци ове године 676 решења.
– Одлуком о правима и услугама социјалне заштите од 2018. године, између осталих, уведено је и ново право- Повремена једнократна новчана помоћ за кориснике права на НСП старије од 65 година и до краја јула донето је 702  решења о признавању овог права- изјавила је Вузара
Домаћини ове посете упознали су госте из Кине и са карактеристикама Одељења Врачар, и нагласили да старосна структура становништва Врачара спада у најстарије у Београду јер је просечна старост становништва Београда око 42 године, док је на Врачару 44,5 година, као и да је на евиденцији општинског Одељења Градског центра за социјални рад Врачар у току 2017. године било 4.203 корисника социјалне и породично-правне заштите, а од тог броја старији корисници чине 25 одсто.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content