GC BEOGRAD

Представљен Информатор за особе са инвалидитетом

Представљен Информатор за особе са инвалидитетом

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, члан Градског већа Драгомир Петронијевић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовали су округлом столу „Унапређење положаја – запошљавање и инклузије особа са инвалидитетом у друштву” на којем је представљен и “Информатор за особе са инвалидитетом о правима и услугама у систему социјалне заштите”, који је приредио Градски центар за социјални рад у Београду уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту. Овај догађај у Старом двору организовало је Удружење особа са инвалидитетом Београд.

Петронијевић се том приликом осврнуо на почетке интензивнијег рада Савета за запошљавање Града Београда од 2014. године, са посебним акцентом на запошљавање особа са инвалидитетом, што је резултирало запошљавањем 1.341 особе ове године.
– То је резултат напора свих надлежних установа и институција државе и града, а нарочито особа са инвелидитетом. Данас је у нашој земљи боље, више је инвестиција, грађевински сектор је оживео, а број ноћења у Београду износио је 2.179.996. Све су то шансе да кроз услуге и особе са инвалидитетом узму своје учешће – рекао је Петронијевић.
Он је навео да град инсистира на обукама и новим знањима и вештинама из области у којима особе са инвалидитетом и те како могу да нађу посао, нарочито када је реч о креативној и ИТ индустрији. Петронијевић је подсетио на примере добре праксе, посебно у јавним комуналним предузећима где су запослене особе са инвалидитетом и које су се показале као једни од најбољих радника. Важан сегмент може да буде и самозапошљавање јер су ове особе показале велик предузетнички дух.
– Програми се праве заједничким напорима у сарадњи са Националном службом за запошљавање, ресорним министарством, Секретаријатом за социјалну заштиту и невладиним сектором – истакао је Петронијевић.
Он је на крају поручио да онај ко покуша и ко ради на унапређивању својих знања и вештина има велику шансу да успе, те да ће радо слушати све савете и предлоге особа са инвалидитетом, са основним циљем да Београд буде град без баријера.
Наташа Станисављевић је рекла да је Град Београд предложио да ова цела седмица, уз низ активности, буде посвећена особама са инвалидитеом, а у циљу омогућавања коришћења свих права и обезбеђивања њиховог равноправног учешћа у друштву.
– Београд конкретним мерама које је предложио и реализовао протеклих година показује да жели да буде град без баријера и град доступан свима. Ми градимо друштво једнаких шанси и овогодишњи мото Међународног дана особа са инвалидитетом је оснаживање тих људи и обезбеђивање укључености и једнакости. Тежиште се ставља на оснаживање особа са инвалидитетом за инклузиван, праведан и одрживи развој – навела је секретарка.
Она је подсетила да је пре три године у Београду уведена услуга персоналне асистенције, а тренутно је користи 59 особа са инвалидитетом. Средства за ову намену за 2019. годину су предвиђена буџетом, тако да ће ова услуга бити настављена.
– Дакле, у наредној години обезбеђујемо већа права, али ми сваке године повећавамо обим права, услуга и средстава за те намене. То су конкретни показатељи помоћи. Имамо и услугу личног пратиоца за децу са сметњама у развоју, која се већ четири године пружа у континуитету и до краја године ће 400 деце имати ову услугу – појаснила је Наташа Станисављевић и додала да је та услуга, која постоји дуже од десет година, заживела тек 2014. године.
Говорећи о свим правим и услугама особа са инвалидитетом, Наташа Станисављевић је навела да је важно да оне буду доступне, па је због тога урађен „Информатор за особе са инвалидитетом о правима и услугама у систему социјалне заштите” који садржи све што је неопходно.
– Он садржи све информације које се тичу права и услуга у систему социјалне заштите. Набројано је све оно на шта особе са инвалидитетом имају право, како да то остваре, коме да поднесу захтев и када ће то право или услуга бити доступни. Ту су и неопходни бројеви телефона и корисне информације. „Информатор” је бесплатан и биће подељен центрима за социјални рад, Секретаријату за социјалну заштиту, као и свим удружењима особа са инвалидитетом – навела је секретарка и захвалила колегама Центра за социјални рад који су овај информатор приредили.
Према њеним речима, без међусобне сарадње и координације систем не би могао да функционише.
– Осим доступности, веома је важно запошљавање, а на процесу економског оснаживања тек треба да радимо у много већем обиму у 2019. години. Удружења особа са инвалидидтеом су наша продужена рука социјалне заштите, ове године подржали смо 54 удружења, а обезбеђено је 46 милиона динара како би се унапредио њихов рад – рекла је Наташа Станисављевић.
Она је најавила да ће у Београду бити уведена услуга помоћи у кући за децу са сметњама у развоју.
– То је новина којом ћемо се бавити у наредној години јер желимо да оснажимо породице и то планирамо да уведемо. Ова услуга до сада није постојала у Београду. Осим тога, Београд би морао да има један центар за особе са инвалидитетом. Место где могу да дођу сва удружења и спроводе своје активности. У наредном периоду планирамо отварање великог простора за тај центар – закључила је она.
Председница Удружења особа са инвалидитетом  Београд Гордана Пушара овом приликом захвалила је Граду Београду и Општини Звездара на свему што су урадили за унапређење положаја особа са инвалидитетом.
– Наше удружење је формирано 2012. године и до сада смо реализовали десетак пројеката, које су подржали Секретаријат за социјалну заштиту, Канцеларија за младе Града Београда, као и Канцеларија за људска и мањинска права Градске општине Звездара.  Запослити особе са инвалидитетом је јако тешко, пре свега због предрасуда, а ови људи се суочавају и са проблемима приликом одласка у домове здравља – истакла је Гордана Пушара, додавши да са Градом Београдом имају одлучну сарадњу, као и да је доста урађено када је реч о постављању рампи за инвалиде и отклањању низа других проблема са којма се ова лица сусрећу.
Удружење особа са инвалидидтеом је на данашњем скупу уручило градској секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић захвалницу за досадашњу подршку и помоћ особама са инвалидитетом.
На догађају су говорили и Марија Ристић Марков испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, председник ГО Звездара Милош Игњатовић, саветник у Канцеларији за људска и мањинска права Тања Срећковић, заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић и представник Националне службе за запошљавање Весна Костић Живковић. Догађају су присуствовали и чланица Градског већа Елена Билић, директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић и помоћница директора Градског центра за социјални рад у Београду Јована Вазура.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content