GC BEOGRAD

У Ломиној отворен Дневни привремени прихватни центар за бескућнике

У Ломиној отворен Дневни привремени прихватни центар за бескућнике

Силвиа Алавања, в.д. директора Градског центра  за социјални рад у Београду, заједно са градском секретарком за социјалну заштиту Александром Чамагић и секретаром Црвеног крста Прица Николом, присуствовала је отварању Дневног привременог центра за бескућнике у Ломиној улици.
Град је обезбедио ову услугу, а у реализацији учествују и помажу Градски центар за социјални рад и волонтери Црвеног крста. Радно време овог центра је од 10 до 13 часова на адреси Ломина 17 где се налази и ГЦСР Одељење Савски венац, што значи да сва лица којима је потребна помоћ, могу да добију информацију о свим услугама које су им на располагању. Уколико буде потребе, радно време ће бити продужено, а капацитети проширени.
У Дневном прихватном центру за бескућнике обезбеђени су топли напици, оброци и простор у којем могу да се угреју, а постоји и услуга купања. Такође, могу да добију чисту гардеробу, као и савете о томе где би требало да се обрате уколико им је потребна здравствена нега.
Поред Дневног прихавтног центра, Град Београд је оснивач и Прихватилишта за стара и одрасла лица. Особе које имају потребу да буду тамо смештене, као и оне које долазе по упуту Градског центра за социјални рад, тамо могу да добију услугу смештаја до шест месеци.
Александра Чамагић је позвала суграђане да се понашају одговорно и да, уколико препознају да је током хладних дана некоме на улици потребна помоћ, пријаве случај полицији или Градском центру за социјални рад, који такође има дежурства.
– Капацитет Прихватилишта за стара и одрасла лица је 104 места, а тренутно су у тој установи збринуте 52 особе. Важно је напоменути потребу за двосмерном комуникацијом, што значи да би требало да лица која се налазе на улици у хладним данима затраже помоћ институција. Не можемо никог да сместимо у Прихватилиште без његове воље. У наредних неколико дана биће отворен и простор у којем ће бити обезбеђено привремено преноћиште за бескућнике, што ће бити први случај такве услуге у Београду. То ћемо такође урадити у сарадњи са Црвеним крстом. За почетак ће бити обезбеђено 25 места са простором одвојеним за жене и мушкарце, будући да су такви прописи. Уколико буде било потребе, и за ту услугу ћемо проширивати капацитете – додала је Александра Чамагић.
Она је подсетила да Град Београд финансира и издавање личних докумената лицима која их немају, што је, како је рекла, први корак ка коришћењу свих других услуга социјалне заштите.
– По издавању решења од Градског центра за социјални рад, корисници се могу сместити у Прихватилиште где ће у дужем периоду бити збринути. Након тога следи и добијање трајног смештаја, што и јесте крајњи циљ система социјалне заштите.
Извор: Беоинфо/ГЦСР


Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content