GC BEOGRAD

U GCSR obeležen Međunarodni dan migranata

U GCSR obeležen Međunarodni dan migranata

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu bio je domaćin konferencije povodom obeležavanja Međunarodnog dana migranata koju je održao minstar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

 „Svi ljudi moraju da imaju jednaka prava u državi u kojoj trenutno borave. To je politika kojom se Srbija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vode od kada je na čelo Vlade Srbije došao aktuelni predsednik Republike Aleksandar Vučić i time će nastaviti da se vodi i u budućnosti“, poručio je ministar Zoran Đorđević.

Prema rečima Đorđevića, kroz našu zemlju prošlo je preko milion migranata i migrantska kriza predstavljala je zaista veliki izazov. Republika Srbija preduzela je ozbiljne mere kada je u pitanju adekvatno zbrinjavanje migranata i u tome se pokazala kao najbolji domaćin, dok su druge zemlje podizale zidove i branile njihovo kretanje. Kako kaže, Srbija je zbog toga dobila poštovanje Evropske unije na visokom nivou. 

 „Naš narod je u prošlosti osetio kako je kada na silu moraš da napustiš svoju zemlju i koliko u tim trenucima znači kada vam neko pomogne i pruži mogućnost da započnete novi život. Upravo zbog toga prema migrantima se ophodimo sa velikom empatijom, onako kako se čovek odnosi prema čoveku, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Učiniti sebe dobrim domaćinom nije lako, jer migranata ima u našoj zemlji u velikom broju, a svima treba pružiti socijalnu i zdravstvenu pomoć i adekvatan boravak, ali pokazali smo se u svemu tome kao odgovorna država“, istakao je ministar.

 Đorđević je naveo da resorno ministarstvo brine o maloletnim migrantima bez pratnje i u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, Konvencijom o statusu izbeglica i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i u skladu sa našim zakonodavstvom, dosadašnja briga o maloletnim migrantima, kao i planovi u budućnosti, pokazuju da smo na dobrom putu.

 „Kao Ministarstvo doneli smo pravilnik o načinu postupanja prema maloletnim migrantima, od momenta kada uđu u zemlju, do momenta kada je napuste. Taj pravilnik, odlukom EU, preveden je i na druge jezike i koristi se u drugim zemljama koje se bore sa istim problemom i to za nas predstavlja veliki uspeh“, rekao je ministar.

 Kako kaže, današnji rezultati postignuti su i zahvaljujući podršci UNHCR-a, Evropske unije, ali pre svega centara za socijalni rad koji su brinuli o migrantima na čemu je Ministarstvo veoma zahvalno.  

 „Verujemo da će se migranti, koji su boravili u našoj zemlji, sećati Srbije pre svega po gostoprimstvu. Ministarstvo ostaje dosledno svom planu i politici koju vodi ova država, a to je da ćemo svima kojima je pomoć potrebna istu i pružiti, a onima žele da ostanu u našoj zemlji i steknu određene uslove, omogućiti i to“, zaključio je Đorđević.

 Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović ovom prilikom uručila je ministru Đorđeviću zahvalnicu za kontinuiranu podršku i pomoć koju je ukazao od početka svog mandata.

Izvor: www.minrzs.gov.rs

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content