GC BEOGRAD

У ГЦСР обележен Међународни дан миграната

У ГЦСР обележен Међународни дан миграната

Градски центар за социјални рад у Београду био је домаћин конференције поводом обележавања Међународног дана миграната коју је одржао минстар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 „Сви људи морају да имају једнака права у држави у којој тренутно бораве. То је политика којом се Србија и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања воде од када је на чело Владе Србије дошао актуелни председник Републике Александар Вучић и тиме ће наставити да се води и у будућности“, поручио је министар Зоран Ђорђевић.

Према речима Ђорђевића, кроз нашу земљу прошло је преко милион миграната и мигрантска криза представљала је заиста велики изазов. Република Србија предузела је озбиљне мере када је у питању адекватно збрињавање миграната и у томе се показала као најбољи домаћин, док су друге земље подизале зидове и браниле њихово кретање. Како каже, Србија је због тога добила поштовање Европске уније на високом нивоу. 

 „Наш народ је у прошлости осетио како је када на силу мораш да напустиш своју земљу и колико у тим тренуцима значи када вам неко помогне и пружи могућност да започнете нови живот. Управо због тога према мигрантима се опходимо са великом емпатијом, онако како се човек односи према човеку, без обзира на верску и националну припадност. Учинити себе добрим домаћином није лако, јер миграната има у нашој земљи у великом броју, а свима треба пружити социјалну и здравствену помоћ и адекватан боравак, али показали смо се у свему томе као одговорна држава“, истакао је министар.

 Ђорђевић је навео да ресорно министарство брине о малолетним мигрантима без пратње и у складу са Конвенцијом о правима детета, Конвенцијом о статусу избеглица и са Европском конвенцијом о људским правима и слободама и у складу са нашим законодавством, досадашња брига о малолетним мигрантима, као и планови у будућности, показују да смо на добром путу.

 „Као Министарство донели смо правилник о начину поступања према малолетним мигрантима, од момента када уђу у земљу, до момента када је напусте. Тај правилник, одлуком ЕУ, преведен је и на друге језике и користи се у другим земљама које се боре са истим проблемом и то за нас представља велики успех“, рекао је министар.

 Како каже, данашњи резултати постигнути су и захваљујући подршци UNHCR-a, Европске уније, али пре свега центара за социјални рад који су бринули о мигрантима на чему је Министарство веома захвално.  

 „Верујемо да ће се мигранти, који су боравили у нашој земљи, сећати Србије пре свега по гостопримству. Министарство остаје доследно свом плану и политици коју води ова држава, а то је да ћемо свима којима је помоћ потребна исту и пружити, а онима желе да остану у нашој земљи и стекну одређене услове, омогућити и то“, закључио је Ђорђевић.

 Директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић овом приликом уручила је министру Ђорђевићу захвалницу за континуирану подршку и помоћ коју је указао од почетка свог мандата.

Извор: www.minrzs.gov.rs

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content