GC BEOGRAD

Почела реализација Програма подршке адолесцентима

Почела реализација Програма подршке адолесцентима

Саветовалиште за брак и породицу Градског центра за социјални рад почело је са реализацијом програма који је намењен младима- Програм подршке адолесцентима. Програм подразумева групни психоедукативни и психотерапијски рад, а предвиђене теме које ће се обрађивати током релаизације програма су усмерене на помоћ младима у превазилажењу свакодневних животних проблема, разумевању времена у коме живе и помоћи у остваривању циљева којима теже.
Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту  препознали су значај превентивних програма намењених грађанима који су у Саветовалишту за брак и породицу потпуно бесплатни.
– Нови програм који смо покренули намењен је адолесцентима узраста од 15 до 19 година који долазе са породицама које су упознате са тим да ће им деца бити укључена у програм. Осим тога, настављамо са већ веома успешним програмом покренутим прошле године, који за циљ има борбу против насиља у породици и говори о оснаживању жена. Наиме, било нам је важно да жене препознају све облике насиља, јер оно није само физичко већ и психичко –  истакла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић у изјави за телевизију К1.
Нагласила је да су пријаве за програм још у току, као и да је пријава могућа телефонским путем или доласком у један од 17 центара за социјални рад.
– Постоји 12 тема које ће се обрађивати у раду са корисницима, а Центар за социјални рад је припремио и пригодне брошуре у којима је приказан цео програм и начин његовог спровођења. Иако се ради о групном раду, важно је истаћи да су примењене све епидемиолошке мере и да нема разлога за било какву бригу. Очување менталног здравља је изузетно важно а рад са младима посебно третира вршњачко насиље, као и превазилажење свих ситуација у којима млади могу да се нађу током сазревања – истакла је секретарка за социјалну заштиту.
Лиценцирани психотерапеут и руководилац Саветовалишта за брак и породицу ГЦСР, Слађана Ивановић указала је да се ради о вршњачком групном третману у којем корисници уз психотерапијски рад имају могућност да са вршњацима размене искуства и добију подршку.
Теме које ће се обрађивати су: насиље (вршњачко насиље, интернет насиље и насиље у породици), образовање (школа, мотивација, успех, даље усмерење, запошљавање), дружење (вршњачки односи и комуникација са другима), љубав и сексуалност, породица (породични односи и улоге у породици), лични идентитет и самопоуздање, организација слободног времена (дневне рутине), преузимање личне одговорности и осамостаљивање, болести зависности и здравље, решавање конфликата, инклузија и недискриминација, деликвенција и криминал.
Психо едукативне сеансе омогућавају задовољење различитих потреба младих, а осмишљене су са циљем: социјалног учења и вештина у свакодневној ситуацији, социјализацији и интеграцији младе особе у средину и побољшању интерперсоналних односа.
Програм ће се одржавати сваког уторка од 13.30 часова у Градском центру за социјални рад у просторијама Саветовалишта, Руска број 4.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content