GC BEOGRAD

Obeležen Međunarodni dan socijalnog rada

Obeležen Međunarodni dan socijalnog rada

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, koji se ove godine obeležava 16. marta, sekretarka za za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević posetila je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu. Ovom prilikom ona je istakla i  skrenula pažnju javnosti na neophodnu i preko potrebnu podršku ovoj profesiji i da socijalni radnici i drugi stručnjaci u sistemu socijalne zaštite imaju važnu ulogu u uspešnom funkcionisanju Grada Beograda.
– Međunarodni dan socijalnog rada ove godine obeležava se pod sloganom „Ja sam, dakle – mi smo”, koji nam ukazuje na to koliko je važna međusobna povezanost, te da jedni bez drugih ne možemo da premostimo ovo vreme izazova i kriza. Posao socijalnog radnika je u potpunosti posvećen blagostanju i pomoći drugima, zadovoljavanju njihovih osnovnih životnih potreba, a posebno onima koji su najugroženiji i koji su na marginama društva, te su im neophodne pomoć i podrška koje im društvo pruža na stručan i organizovan način – rekla je Stanisavljevićeva.
Osvrćući se na pandemiju virusa korona, istakla je da su stručnjaci iz sistema socijalne zaštite morali veoma brzo i u potpunosti da se prilagode zdravstvenoj, socijalnoj i ekonomskoj dimenziji krize.
– Međunarodna federacija socijalnog rada je u svom odgovoru na kovid-19 krizu naglasila da socijalni radnici imaju ključnu ulogu u širenju odgovarajućih informacija i podsticanju solidarnosti u zajednici. Pandemija zarazne bolesti kovid-19, koja je pogodila našu zemlju i naš grad u protekloj godini, a traje i danas, suočava socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog rada u kriznim situacijama. U skladu sa epidemiološkim merama, socijalni radnici u Beogradu će i ove godine različitim aktivnostima obeležiti Međunarodni dan socijalnog rada, s posebnim naglaskom na promovisanje značaja odnosa među ljudima, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti, čije vrednosti naročito prepoznajemo u kriznim vremenima – rekla je Stanisavljevićeva.
Ona je naglasila da je obeležavanje Međunarodnog dana socijalnog rada prilika da se u neposrednom kontaktu i dijalogu sa građanima otvore važne teme i da se svi založe za promene koje će omogućiti još bolji sistem socijalne zaštite prilagođen potrebama svake osobe i usmeren na razvoj zdravih zajednica u kojoj su ljudi najveća vrednost.
– Socijalni rad zasnovan je na principima jednakosti i humanosti i duboko je utkan u sve značajne segmente društva. Svaki socijalni radnik u svom radu zastupa i veruje u solidarnost, blagostanje, socijalnu pravdu, jednakost i tretman bez predrasuda. Ova humana profesija, koja se danas u Srbiji suočava sa različitim izazovima, predstavlja spoj najrazličitijih interdisciplinarnih znanja i veština. Socijalni radnici nastavljaju sa svojom misijom menjanja društva nabolje i dosledno istrajavaju na tom putu. Iz tog razloga danas treba da iskažemo podršku ovoj profesiji i podignemo svest o njenom značaju – rekla je Nataša Stanisavljević i čestitala Međunarodni dan socijalnog rada.
Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović rekla je kako je današnji dan prilika da se svi podsete na neophodnost ove profesije u jednom sistemu.
– Gradski centar za socijalni rad u Beogradu je najveći centar za socijalni rad u Srbiji. Ovaj centar ima 570 zaposlenih i veliku logistiku, kao i potrebu za podrškom kako Grada tako i Ministarstva. Prošlu godinu smo završili veoma uspešno, te smo i pored pandemije uspeli da renoviramo određeni broj odeljenja i nabavimo nameštaj, a pre svega da sprovedemo mere zaštite i umanjimo rizike koje je korona donela. Želimo da izađemo u susret građanima i promovišemo potrebu za vakcinacijom, najpre zbog sopstvene odgovornosti, a sa druge strane i zbog opšteg dobra i kako bi se imunizacija u Beogradu obavila na pravi način – rekla je Pavlovićeva.
U mesecu kada se obeležava Međunarodni dan socijalnog rada Gradski centar za socijalni rad u Beogradu objavio je i 32. broj  elektronskog magazina „Život zajedno“ koji se bavi aktuelnim temama i oblasti socijalne i porodično pravne zaštite.

Foto: Beoinfo

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content