GC BEOGRAD

Обележен Међународни дан социјалног рада

Обележен Међународни дан социјалног рада

Поводом Међународног дана социјалног рада, који се ове године обележава 16. марта, секретарка за за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је Градски центар за социјални рад у Београду. Овом приликом она је истакла и  скренула пажњу јавности на неопходну и преко потребну подршку овој професији и да социјални радници и други стручњаци у систему социјалне заштите имају важну улогу у успешном функционисању Града Београда.
– Међународни дан социјалног рада ове године обележава се под слоганом „Ја сам, дакле – ми смо”, који нам указује на то колико је важна међусобна повезаност, те да једни без других не можемо да премостимо ово време изазова и криза. Посао социјалног радника је у потпуности посвећен благостању и помоћи другима, задовољавању њихових основних животних потреба, а посебно онима који су најугроженији и који су на маргинама друштва, те су им неопходне помоћ и подршка које им друштво пружа на стручан и организован начин – рекла је Станисављевићева.
Осврћући се на пандемију вируса корона, истакла је да су стручњаци из система социјалне заштите морали веома брзо и у потпуности да се прилагоде здравственој, социјалној и економској димензији кризе.
– Међународна федерација социјалног рада је у свом одговору на ковид-19 кризу нагласила да социјални радници имају кључну улогу у ширењу одговарајућих информација и подстицању солидарности у заједници. Пандемија заразне болести ковид-19, која је погодила нашу земљу и наш град у протеклој години, а траје и данас, суочава социјалне раднике с вишеструким изазовима професионалног рада у кризним ситуацијама. У складу са епидемиолошким мерама, социјални радници у Београду ће и ове године различитим активностима обележити Међународни дан социјалног рада, с посебним нагласком на промовисање значаја односа међу људима, јачање друштвене солидарности и глобалне повезаности, чије вредности нарочито препознајемо у кризним временима – рекла је Станисављевићева.
Она је нагласила да је обележавање Међународног дана социјалног рада прилика да се у непосредном контакту и дијалогу са грађанима отворе важне теме и да се сви заложе за промене које ће омогућити још бољи систем социјалне заштите прилагођен потребама сваке особе и усмерен на развој здравих заједница у којој су људи највећа вредност.
– Социјални рад заснован је на принципима једнакости и хуманости и дубоко је уткан у све значајне сегменте друштва. Сваки социјални радник у свом раду заступа и верује у солидарност, благостање, социјалну правду, једнакост и третман без предрасуда. Ова хумана професија, која се данас у Србији суочава са различитим изазовима, представља спој најразличитијих интердисциплинарних знања и вештина. Социјални радници настављају са својом мисијом мењања друштва набоље и доследно истрајавају на том путу. Из тог разлога данас треба да искажемо подршку овој професији и подигнемо свест о њеном значају – рекла је Наташа Станисављевић и честитала Међународни дан социјалног рада.
Директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић рекла је како је данашњи дан прилика да се сви подсете на неопходност ове професије у једном систему.
– Градски центар за социјални рад у Београду је највећи центар за социјални рад у Србији. Овај центар има 570 запослених и велику логистику, као и потребу за подршком како Града тако и Министарства. Прошлу годину смо завршили веома успешно, те смо и поред пандемије успели да реновирамо одређени број одељења и набавимо намештај, а пре свега да спроведемо мере заштите и умањимо ризике које је корона донела. Желимо да изађемо у сусрет грађанима и промовишемо потребу за вакцинацијом, најпре због сопствене одговорности, а са друге стране и због општег добра и како би се имунизација у Београду обавила на прави начин – рекла је Павловићева.
У месецу када се обележава Међународни дан социјалног рада Градски центар за социјални рад у Београду објавио је и 32. број  електронског магазина „Живот заједно“ који се бави актуелним темама и области социјалне и породично правне заштите.

Фото: Беоинфо

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content