GC BEOGRAD

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima

Povodom obeležavnja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima, Sekretarijat za socijalnu zaštitu, uz podršku Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i Crvenog krsta Beograd, sprovodi ovu kampanju pod nazivom „Osvetli problem – Stop nasilju nad starijim osobama”.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ovom prilikom je istakla da kampanja ima za cilj podizanje svesti javnosti o prisutnosti nasilja nad starim, kao i o tome kako ga sprečiti.
– Promotivnim aktivnostima koje ćemo sprovoditi nastojaćemo da edukujemo starije sugrađane kako da prepoznaju nasilje, kategorišu ga, ali i da ih ohrabrimo da prijave nasilje.Takođe, želimo da uključimo širu društvenu zajednicu i podignemo nivo informisanosti kako bi i one osobe koje nisu žrtve nasilja mogle da ga prijave i time pomognu onima koji su zlostavljani. Cilj nam je da podignemo svest građana i ukažemo na potrebu zaštite starijih osoba. Oni su tu za nas bili ceo život, naš zadatak je da sada mi budemo uz njih i zaštitimo ih od fizičkog i verbalnog zlostavljanja, od zanemarivanja i finansijskog iskorišćavanja – rekla je Stanisavljevićeva.
Ona je dodala da je prema evidenciji Centra za socijalni rad u 2020. godini bilo 1.065 prijava nasilja nad starijima, od čega je 65 odsto žena prijavilo nasilje.
– Ako gledamo ukupan broj nasilja u toku prošle godine, prosek je osam odsto. Prema istraživanju Crvenog krsta Srbije, prosek za Srbiju je 19 posto. Akciju smo pokrenili sa Crvenim krstom Beograd i Gradskim centrom za socijalni rad Beograda, jer želimo da osvetlimo ovaj problem. O nasilju nad starijim licima se ne govori često u javnosti i želimo da skrenemo pažnju da je ovo jedno od najsramnijih oblika nasilja s obzirom na to da se čini nad osobama koje su stare, nepokretne, nemoćne i koje ne znaju kako i kome da se obrate za pomoć. Iz tog razloga smo pokrenuli ovu kampanju koja neće biti samo danas već će se organizovati tokom cele godine, kao i druge kampanje, kako bismo pokazali nultu tolernaciju na sve oblike nasilja – rekla je Nataša Stanisavljević.
 Ona je istakla da su u brošuri i u promotivnom spotu koji je snimio Crveni krst Beograda objašnjeni različiti oblici nasilja. 
– Najevidentiji oblik nasilja jeste fizičko, ali može biti psihičko i finansijsko, koje je kod nas sve učestalije. Finansijsko nasilje se dešava kada starije osobe ovlaste nekoga da umesto njih podiže novac, a ovlašćeno lice to zloubotrebljava i ne donesi im novac. Zato smo želeli da objasnimo kako da prepoznaju i razlikuju ove oblike nasilja, kome i kako da se obrate za pomoć i kakve vrste pomoći mogu imati – kazala je sekretarka.
Ona je naglasila da će ove godine biti pokrenut dodatni preventivni program kako bi se osnažile osobe, posebno starije da prepoznaju nasilje.  
– Centar za socijalni rad je prošle godine pokrenuo prvi program na temu osnaživanja žena i kako da prepoznaju nasilje. Ove godine smo pokrenuli program namenjen adolescentima, između 15 i 19 godina, koji objašnjava kako da se bore protiv vršnjačkog i drugih oblika nasilja. Sada ćemo pokrenuti i program za pomoć starijim soobama – rekla je Stanisavljevićeva.
Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović istakla je da ovaj centar radi 24 sata i da se svaki građanin može javiti anonimno ukoliko ima bilo kakvu sumnju ili saznanje o postojanju nasilja.
– Budući da je prijava anonimna, nema razloga da bilo ko ne prijavi nasilje. Poruka koju hoćemo da pošaljemo jeste da nasilje treba prijaviti i da svi moramo da imamo nultu toleranciju prema nasilju. Takođe, kao predstavnik Centra za socijalni rad želim da uputim poruku zdravstvenim institucijama i policiji da nam pruže podršku – rekla je Pavlovićeva.
Predstavnica Crvenog krsta Beograd Vesna Libek istakla je da Crveni krst sa svojom mrežom volontera ima važnu ulogu u svemu.
– Sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i Gradskim centrom za socijalni rad doprinećemo tome da se nasilje prijavljuje, a ujedno i prevenciji nasilja – rekla je Vesna Libek.

Izvor: Beoinfo

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content