GC BEOGRAD

На Аутокоманди отворено привремено преноћиште за лица без крова над главом

На Аутокоманди отворено привремено преноћиште за лица без крова над главом

Силвиа Алавања в.д. директора Градског центра за социјални рад у Београду заједно са градском секретарком за социјалну заштиту Александром Чамагић и секретаром Црвеног крста Београда Прица Николом, присуствовала је отварању објекта привременог преноћишта за лица без крова над главом. Секретаријат за социјалну заштиту, у сарадњи са Црвеним крстом Београда, први пут отвара овакав објекат у главном граду, који се налази у Улици др Милутина Ивковића 2 на Аутокоманди.
Александра Чамагић је подсетила да су се последњих година отварали дневни центри оваквог типа, али да је људима који немају кров над главом важно да добију могућност и привременог преноћишта.
– Разлика у односу на Прихватилиште за одрасла и стара лица јесте у томе што је то вид трајнијег смештаја, где се борави на основу упута Центра за социјални рад у периоду од шест месеци. Прихватилиште тренутно ради с пола капацитета, прецизније тамо има места за 104 корисника, а тренутно их има педесетак. Установа за привремено преноћиште јесте вид подршке за људе који су у ситуацији бескућништва и не желе да уђу у систем социјалне заштите, нити да буду институционализовани и део колектива – рекла је секретарка.
Циљ, ипак, јесте да људи уђу у систем, јер на тај начин могу да добију све видове помоћи социјалне заштите, у складу са одлукама Града Београда, којих заиста има много.
– Они који то не желе, имаће простор за преноћиште где ће моћи да се осете сигурно – казала је Александра Чамагић. 
Никола Прица је прецизирао да је намера да нов простор буде отворен до 31. марта, евентуално и дуже ако буде потребе.
– Капацитет је 20 лежаја са два одвојена блока, за жене и мушкарце. Ако буде било потребе, капацитет ће се проширити. Радно време је од 20 часова до 8 ујутро, и то од вечерас – навео је Прица.
Грађани који су у ситуацији да помогну, могу то да учине донацијом одеће и конзервиране хране у било којем од општинских одсека Црвеног крста.

Извор/Фото: Беоинфо

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content