GC BEOGRAD

Privremeno stanovanje -krov nad glavom i šansa za osamostaljivanje za decu bez roditeljskog staranja

Privremeno stanovanje -krov nad glavom i šansa za osamostaljivanje za decu bez roditeljskog staranja

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović, obišli su u Radničkoj ulici na Čukarici stanove za decu bez roditeljskog staranja koja su izašla iz sistema socijalne zaštite. U ovoj ulici obezbeđeno je šest dvosobnih stanova, od čega u tri stana već živi petoro korisnika, jedan je spreman za useljenje, a preostala dva su u pripremi i trebalo bi da budu završena do kraja godine.
Vesić je istakao da Grad Beograd svakodnevno širi usluge za korisnike socijalne zaštite kako bismo se približili višim standardima i omogućili pomoć deci bez roditeljskog staranja koja su izašli iz doma ili hraniteljskih porodica. 
– Preuredili smo šest gradskih stanova za decu kojoj se nudi šansa da počnu samostalno svoj život. Oni imaju pravo dve godine da žive u ovim stanovima i Grad Beograd im je u trajanju od godinu dana obezbedio i Stalnu novačnu pomoć – rekao je on.
Prema njegovim rečima, cilj je da deca koja izlaze iz hraniteljskih porodica i domova pronađu svoje mesto u društvu i započnu normalno i samostalno svoj život. 
– Moramo kao društvo da im pomognemo, da ih osposobimo za život i pomognemo im da nađu i zaposlenje. Danas sam zbog toga razgovarao sa predstavnicima komunalnih preduzeća da ih prime na praksu i omoguće im da eventulano nađu zaposlenje i povećaju šanse za to. Pozivam i sve kompanije sa kojima sarađujemo, a koje su društveno odgovorne i već su zapošljavale žene iz Sigurne kuće, da i one otvore svoja vrata i pruže šansu ovoj deci – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je kroz ovaj program osamostaljivanja do sada prošlo preko 50 dece.
Zamenik gradonačelnika je naglasio da će Grad Beograd nastaviti da podržava ovakve programe i da radi na tome da se društvo pojačano brine o ovoj deci. 
Nataša Stanisavljević je rekla da su prioriteti socijalne politike Grada Beograda deca i mladi koji spadaju u najranjivije grupe.
– Deca kada izlaze iz sistema socijalne zaštite imaju ispred sebe veliki izazov da nastave normalan život. Tu im pomaže Grad Beograd, koji im ovim stanovima omogućava da imaju svoj životni prostor potpuno opremljen po svim standardima, kao i sve što je potrebno jednom domaćinstvu. Potrebno je da samo unesu svoje lične stvari – rekla je Stanisavljevićeva i zahvalila zameniku gradonačelnika na inicijativi da se širi pomoć deci kroz stručnu praksu i zapošljavanje.
Ona je istakla da se očekuje da do kraja godine bude opremljena još dva stana u Radničkoj ulici koji će moći da prime po još dva korisnika. 
Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović rekla je da mogućnost privremenog stanovanja koriste mlade osobe koje pored stana dobijaju i stručnog savetnika.
– Pored stana i stalne novčane pomoći, Centar za socijalni rad pruža i uslugu stručnog savetnika koji im pomaže u svakoj životnoj okolnosti ukoliko im je to potrebno, bilo da je to odlučivanje o važnim životnim pitanjima ili je reč o rešavanju tekućih problema – rekla je Pavlovićeva. 
11.07.2019

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content