GC BEOGRAD

Едукација за стручњаке ГЦСР – пружање подршке жртвама трговине људима

Едукација за стручњаке ГЦСР – пружање подршке жртвама трговине људима

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, који се обележава 18. октобра, у Градском центру за социјални рад у Београду одражана је едукација за стручњаке ГЦСР под називом “Улога центара за социјални рад у прелиминарној идентификацији и пружању услуга подршке жртвама трговине људима” коју је реализовао Центар за заштиту жртава трговине људима.
Едукацији су присуствовале градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић као и директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић.
– Обука која је данас организована намењена је стручним лицима Центра за социјални рад, како би се повећали њихови капацитети и вештине у раду са жртвама трговине људима. Такође, требало би да им обука помогне у препознавању свих облика експлоатације и трговине људима. Град Београд даје континуирану подршку у борби против овог облика криминала, уз залагање за нулту толеранцију кад је било који облик насиља у питању, било да су у питању деца, одрасли или старији. Нажалост, током прошле године на територији Београда идентификовано је 17 жртава трговине људима – десеторо деце и седам одраслих – рекла је Наташа Станисављевић. 
Она је додала да је због тога веома важно да свако од нас да допринос овој борби и апеловала да сваки случај евентуалне експлоатације или трговине људима буде пријављен Министарству унутрашњих послова. 
– Један позив неком може буквално да спаси живот. Стручни радници Центра за социјални рад након пријаве излазе на терен и предузимају мере из своје надлежности. Такође, професионалци из Центра за заштиту жртава трговине људима помажу жртвама да превазиђу ситуацију у којој су се нашли. Град Београд ће у наредном периоду наставити да предузима мере и активности у циљу континуиране борбе против свих облика трговине људима, уз апел да се посебна пажња обрати на децу и све облике насиља, злостављања, занемаривања и искоришћавања најмлађих. Важно је да се обрати пажња и на радну експлоатацију деце, просјачење и ране бракове, јер су све то потенцијални облици трговине људима – истакла је Наташа Станисављевић. 
Директорка Градског центра Зорица Павловић је рекла да је једини могући одговор друштва и државе организована борба против овог вида криминала.
– Стална едукација стручних радника, алармирање јавности путем медија и умрежавање свих институција, од локалног до међународног нивоа, представља једини могући одговор у овој борби. Деца су највише погођена јер се користе у разним видовима експлоатације, попут бесплатне радне снаге или просјачења, а морамо да будемо свесни да жртва ипак може да буде било ко – рекла је Зорица Павловић. 
Александра Љубојевић је истакла да  представља централну установу у систему подршке жртвама, као и да пружа подршку кроз директан рад, рад на превенцији и унапређењу заштите. 
– Прошла година је била изузетно тешка, што се огледа у броју идентификованих жртава, којих је у Србији било 57, што је око 40 више у односу на 2019. годину. Тренд се ове године повећава и за девет месеци имамо идентификоване 34 жртве. У току године просечно имамо од 150 до 200 пријављених случајева потенцијалних жртава трговине људима. То значи да практично на свака два дана неко у Србији обавести Центар за заштиту жртава трговине људима да сумња на случај трговине људима – рекла је Александра Љубојевић.

Беоинфо/ГЦСР

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content