GC BEOGRAD

Društveni dijalog: Rešavanje pitanja ličnih dokumenata za beskućnike

Društveni dijalog: Rešavanje pitanja ličnih dokumenata za beskućnike

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu učestvovao je u društvenom dijalogu o beskućništvu pod nazivom „Beskućništvo – rešavanje pitanja ličnih dokumenata na putu ka društvenoj uključenosti” koje je, treći put po redu,  organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu.
Predstavnica Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Jelena Mihajlović u svom izlaganju je istakla da Zakon o prebivalištu i boravištu propisuje mogućnost prijavljivanja građana na adrese centara za socijalni rad na čijoj teritoriji se nalazi, kao i na adrese ustanova socijalne zaštite u kojoj je trajno smešten.
– Na adrese opštinskih odeljenja Gradskog centra prijavljeno je oko 1.730 lica, od toga najviše prijavljenih je na Čukarici  i Paliluli . Kao osnovni problem u pružanju zaštite beskućnicima predstavlja činjenica da je deo njih bez ličnih dokumenata, a često nisu ni u mogućnosti da pruže stručnim radnicima validne podatke o sebi, kako bi im se regulisala prijava prebivališta i obezbedila zdravstvena knjižica što su osnovni preduslovi za planiranje i obezbeđivanje trajnijeg zbrinjavanja u ustanove socijalne zaštite – rekla je Jelena Mihajlović  
Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić istakla je se Grad Beograd  trudi da vodi odgovornu politiku brige o ljudima.
– U ovoj godini napravili smo važne iskorake u tom pravcu, a jedan od najvažnijih je svakako privremeno prenoćište za osobe bez krova nad glavom – rekla je Čamagićeva i dodala da su od ove godine sve usluge socijalne zaštite u Beogradu besplatne.
Ona je istakla da je pribavljanje ličnih dokumenata  prvi korak ka ostvarivanju svih ostalih prava iz oblasti socijalne zaštite. Grad Beograd na tom polju pionir, jer je predviđeno da snosi sve troškove za one koji vade dokumenta.
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je da, težeći humanom društvu, treba da negujemo dostojanstvo svih građana, obezbeđujući im jednake šanse za napredak i razvoj, a takođe ne zaboravljajući najranjivije i najugroženije društvene grupe. Kako je naveo, socijalna pravda se ogleda i u dijalogu, osvetljavanju svih problema, usvajanju najboljih rešenja i primeni mera za njihovo prevazilaženje.
On je ponovio da je društveni dijalog na temu beskućništva veoma značajan jer se radi o jednoj marginalizovanoj društvenoj grupi kojoj do sada nije bilo posvećeno mnogo pažnje kada su u pitanju strukture državne vlasti i javnost.
Na ovom skupu usvojena je Saglasnost o postupanju, u kojoj se Ministarstvo obavezuje na to da će organizovati sastanke sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u cilju bržeg rešavanja pitanja ličnih dokumenata osoba i u situaciji beskućništva.

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content