GC BEOGRAD

ГЦСР на округлом столу поводом Међународног дана борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога

ГЦСР на округлом столу поводом Међународног дана борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога

Силвиа Алавања, в.д. директора Градског центра за социјални рад у Београду учествовала је на округлом столу које је Министарство здравља организовало 26. јуна поводом Међународног дана борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога. Овогодишња глобална кампања Канцеларије УН за дрогу и криминал (UNODC) под којом се обележава Међународни дан борбе против злоупотребе дрога и кријумчарења дрога је „Прво људи: зауставимо стигму и дискриминацију, ојачајмо превенцију“, чиме UNODC позива владе, међународне организације, цивилно друштво и све заинтересоване стране да предузму мере за заштиту људи, укључујући јачање превенције и лечења употребе дрога, као и борбу против недозвољене понуде дрога.
Директорка Градског центра представила је рад и улогу ГЦСР и истакла на који се начин систем социјалне заштите сусреће са проблемом злупотребе дрога.
„Посебно значајан вид друштвене бриге о деци је онај који пружа центар за социјални рад. Међу нашим корисницима има 33.052 деце. Нека од њих улазе у центар због проблема у понашању односно зато што су у сукобу са законом  али су бројнија она која су изложена неповољним утицајима на њихов развој и чије породице нису увек руке које грле било да је то због тешког конфликтног развода родитеља или због кризе настале услед комбинације сиромаштва и проблема родитеља са дрогом, алкохолом, партнерским насиљем, душевним болестима или зато што су суочени немилим догађајем губитка родитеља“ рекла је Алавања.
Она је истакла да се Градски центар за социјални рад у Београду сусреће са проблемом злоупотребе дрога у свим наведеним групацијама корисника и у свим сегментима њихове заштите, али најчешће у домену породично правне заштите.
Према речима директорке, искусво страчњака Градског центра говори да је потребно успоставити и осигурати континуитет у међусекторској сарадњи у области и примарне и секундарне превенције проблема зависности и то у функцији очувања породничог старања о деци, спречавању развоја овог пробелма у животима деце и младих након њихових првих искустава са психоактвним суспстанцама, као и осигурању учешћа стручне медициске подршке у планирању у оквиру успостављања социјалне контроле насиља у породици.
„Иако Градски центар не третира и не евидентира болести зависности као посебну делатност односно независно од породичног и социјалног контекста у којима се она појављује, овакви скупови су добродошли, а унапређење међусекторске сарадња би допринело ефикасности примарне делатности центра за социјални рад, на нивоу поједничаног, конкретног случаја“ закључила је Алавања.
На округлом столу присутвовали су и представници Канцеларије УН за дрогу и криминал, представници надлежних државних органа; представници јединица локалних самоуправа и представници организација цивилног друштва.

Фото: Tanjug /ZORAN ŽESTIĆ

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content