GC BEOGRAD

Grupni rad sa mladima tema saradnje srednjih škola i Savetovališta

Grupni rad sa mladima tema saradnje srednjih škola i Savetovališta

Savetovalište za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu održalo je sastanak sa predstavnicima srednjih škola iz Beograda i različitih institucija iz sistema socijalne zaštite na temu grupnog rada sa mladima koje Savetovalište realizuje. Sastanku je prisustvovala i Silvia Alavanja v.d. direktora Gradskog centra koja je prisutnima predstavila rad i organizaciju Gradskog centra i istakla značaj međuinstitucionalne saradnje u svim segmentima zaštite korisnika, a naročito dece i mladih.
Slađana Ivanović, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu Gradskog centra i Dejan Cvetković, terapeut i voditelj grupnog rada namenjenog mladima, predstavili su organizacija i način rad Savetovališta za brak i porodicu kao i način rada, upućivanja i iskustva u radu na grupnom tretmanu sa mladima, nakon čega je otvorena diskusija sa predstavnicima škola u pogledu potrebe za ovim programom, mogućim načinima upućivanja i saradnje, kao i njihova iskustvima i problemima u radu sa mladima sa kojima se susreću.
Program podrške adolescentima podrazumeva grupni psihoedukativni i psihoterapijski rad sa predviđenim temama koje su usmerene na pomoć mladima u prevazilaženju svakodnevnih životnih problema, razumevanju vremena u kome žive i pomoći u ostvarivanju ciljeva kojima teže.Teme koje se obrađuju su: nasilje (vršnjačko nasilje, internet nasilje i nasilje u porodici), obrazovanje (škola, motivacija, uspeh, dalje usmerenje, zapošljavanje), druženje (vršnjački odnosi i komunikacija sa drugima), ljubav i seksualnost, porodica (porodični odnosi i uloge u porodici), lični identitet i samopouzdanje, organizacija slobodnog vremena (dnevne rutine), preuzimanje lične odgovornosti i osamostaljivanje, bolesti zavisnosti i zdravlje, rešavanje konflikata, inkluzija i nediskriminacija, delinkvencija i kriminal. Psiho edukativne seanse omogućavaju zadovoljenje različitih potreba mladih, a osmišljene su sa ciljem: socijalnog učenja i veština u svakodnevnoj situaciji, socijalizaciji i integraciji mlade osobe u sredinu, poboljšanju interpersonalnih odnosa.
Zaključci u završnom delu sastanka, odnosili su se na ukazivanje potrebe za tretmanom i preporuka u daljem pravcu razvoja akreditacije programa, kao i unapređenja saradnje ova dva sistema u domenu rada sa mladima.
Sastanku je prisustvovalo oko dvadesetak predstavnika različitih srednjih škola, u najvećem broju psihologa iz PP službi, kao i predstvanici Prihvatilišta za decu i omladinu i Centra za zaštitu dece i omladine.

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content