GC BEOGRAD

ГЦСР на скупу „Спона за будућност“

ГЦСР на скупу „Спона за будућност“

Градски центар за социјални раду Београду учествовао је на стручном скупу  „Спона за будућност“ који је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Установи геронтолошки центар Београд. Скуп је отврио  министар Александар Вулин уз присуство државног секретара Владимира Илића.

 

Приликом отварања министар је рекао да ће у потпуности изједначити могућност државних и приватних домова да учествују на тржишту и да конкуришу за све оне кориснике који желе да буду смештени и за чији смештај је новац обезбедила држава.
Министар Вулин рекао је да тренутно у Србији постоји 40 државних домова за старије и 150 лиценцираних домова у приватном власништву.
„Ми у државним домовима имамо око 9.000 смештајни капацитет, док у приватним домовима има око 4.500 лежајева. Попуњеност капацитета у државним домовима је око 90%, док је у приватним домовима попуњеност 71%.“
Вулин је рекао је да је тренутно, по евиденцији, 509 корисника који чекају да буду смештени у неки од државних домова, додавши да је та ситуација неприхватљива.
Министар Вулин рекао је да ће 509 корисника са листе чекања наћи смештај до краја године и, што је још важније, да у будућности уопште неће бити листа чекања већ ће увек бити слободних капацитета, а држава ће под истим условима моћи да упућује кориснике у државне и приватне домове.
„Држава ће у складу са законом учествовати у финансирању и више неће бити ниједног оправдања, ни економског ни моралног да се сродници остављају у илегалном дому“, рекао је министар Вулин истичући да ће на овај начин бити уништена сама идеја илегалног дома.
Оливера Симендић, руководилац Одељења за послове планирања и развоја, у име Градског центра за социјални рад у Београду говорила је о проблемима и потребама старије популације са аспекта центра за социјални рад.  Она је рекла да на евиденцији ГЦСР-а има 18.309 старијих корисника што чини 18,21 одсто укупног броја корисника. Највећи број старијих Београђана има потребу за домским смештајем и другим услугама, њих 10.753, затим материјално угрожене особе, њих 3.264, затим, старијих суграђана који су жртве насиља има 495, а особа са инвалидитетом 2.522, истакла је Симендић.
„Правац даље организације рада у центру треба да прати потребе корисника, треба развијати услуге које одговарају на специфичне захтеве старијих суграђана. Потребно  је вршити истраживања којим ће се утврдити како се мењају потребе старијих људи да би планирали исте, јер претпостављамо да ће се све већи број старијих ослањати на подршку система.“ рекла је Симендић.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content