GC BEOGRAD

Градски центар за социјални рад у Београду обележио 27 година рада

Градски центар за социјални рад у Београду обележио 27 година рада

Поводом обележавања 27 година рада Градског центра за социјални рад у Београду, у име Града Београда, оснивача Градског центра, догађају су присуствовали заменик градоначелника Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. Обележавању годишњице  присуствовали су и Сузана Мишић, вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са сарадницима, представници Министарства унутрашњих послова, Комуналне полиције, установа социјалне заштите, сарадничких институција, медија као и Јована Вазура, помоћник директора ГЦСР, руководиоци и запослени у ГЦСР.

Директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић подсетила је на историјат ове институције, указавши да је Градски центар за социјални рад у Београду, у данашњем облику, основала Скупштина Београда 1991. године као јединствену институцију за обављање социјалне и породично-правне заштите, а коју су до тада обављали општински центри за социјални рад.
– За ових 27 година доста тога се променило. Пре 27 година, Градски центар је имао 62.590 корисника, 474 запослених и 355 стручних радника. Данас се на евиденцији Градског центра налази 107.806 корисника, што је за 45.216 више корисника, односно преко 72 процента него у првој извештајној години. О њиховим потребама у 2017. години бринуо је 521 запослен, односно 389 стручних радника Градског центра – истакла је Зорица Павловић уз очекивање да ће у блиској будућности раст броја корисника пратити и раст броја запослених.
Она је нагласила да уз подршку ресорног министарства и Града Београда,  Градски центар континуирано ради на увођењу како нових тако и развоју постојећих услуга.
– Поред унапређења квалитет стручног рада, посвећујемо пажњу усавршавању стручног знања и вештина кроз организовање стручних едукација за запослене, или и побољшању услова рада запослених – истакла је Зорица Павловић, захваливши се на доброј сарадњи са полицијом, тужилаштвом, као и представницима Комуналне полиције.

Горан Весић је захвалио запосленима који, по његовим речима, раде посао који је веома важан за цело друштво.
– Тај посао се не види, већ то нажалост виде само они који са вама дођу у контакт, али је изузетно важан за наше друштво у коме и иначе има много конфликата и проблема. То је посао који може да се ради само из љубави, а неретко је и ризичан јер се доносе важне одлуке које могу да промене нечији живот. Зато ћемо заједно са министарством покушати у будућности да нађемо решење како би људи који раде ову врсту посла били посебно вредновани. Заједно са градском секретарком урадили смо много посла попут простора у Сурчину и на Врачару, очекује нас исти задатак и на Палилули и сматрам да сви градски центри треба да изгледају што боље. У свему томе важна нам је сарадња са надлежним министарством која је веома добра. Град Београд веома цени посао који радите и трудићемо се да вам у будућности покажемо колико нам је важан посао који радите – истакао је Горан Весић.
Он је истовремено подвукао да је потребно променити систем дистрибуције средстава јер се догађа да помоћ дође и код оних којима реално није потребна.
– Један од таквих примера тиче се вртића где имамо ситуације да субвенције примају они који џиповима довозе децу у школу. Морамо укрштањем података са надлежним министарством доћи до ситуације да имамо социјалне карте и тако установимо коме је помоћ заиста потребна. То је, нажалост, систем који смо наследили из прошлости, а који део људи злоупотребљава и који морамо да решимо како бисмо на бољи начин могли да третирамо оне којима је помоћ заиста потребна – истакао је заменик градоначелника.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић указала је да је последњих година веома много уложено у установе социјалне заштите.
– Ми смо захваљујући подршци Горана Весића за веома кратко време успели да реновирамо чак три центра за социјални рад, створивши тако боље услове рада за запослене, као и за кориснике услуга. То је важно, пре свега зато што су центри прва адреса на коју се долази и без њих не постоји социјална заштита. Они и у 2019. години могу да очекују улагања Града Београда у уређивање простора, нову зграду у Барајеву, решавање простора на Палилули и друго. Буџет града има довољно средстава да помогне и одобри људима потребну помоћ, а захваљујући тиму Градског центра за социјални рад, сва социјална давања се исплаћују на време и без кашњења – рекла је Наташа Станисављевић.
Она је нагласила да је остварена и сјајна сарадња са Сигурном кућом и Весном Станојевић, али и са децом у уличној ситуацији.
– У свих 17 одељења смо још прошле године оформили тимове који се баве заштитом деце, у чему нам помажу људи из Комуналне полиције и МУП-а, чиме смо показали како заједнички можемо да радимо када су у питању деца улице и како се на прави начин организује међусекторска сарадња – казала је Станисављевићева.

На крају свечаности додељене су и захвалнице за успешну сарадњу и допринос у остваривању циљева социјалне заштите, а међу добитницима су били заменик градоначелника Горан Весић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Вулевић, саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миленко Никић, секретарка за  информисање Мирјана Павичић, секретар за послове комуналне полиције Иван Дивац, начелник Одељења за сузбијање илегалних миграција и трговине људима МУП-а Србије Иван Вишњић, координаторка Сигурне куће Весна Станојевић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић, руководилац Прихватилишта за децу и омладину Данијела Стајковић. Признања су добили и руководилац Одељења за послове планирања и развоја Градског центра за социјални рад у Београду Оливера Симендић, као и новинари РТС-а, Наташа Бошковић, Студија Б, Алба Јовановић, листа „Ало” Кончита Пјевић и „Вечерњих новости” Јелена Скендерија.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content