heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

На евиденцији ГЦСР-А око 100.000 корисника

01.09.2016.

Владимир Илић директор Градског центра за социјални рад у Београду, гостујући у Јутарњем програму ТВ Студио Б, нагласио је да се на евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду налази близу 100.000 корисника социјалне и породично правне заштите и да се тај број у односу на претходну деценију повећао за скоро 25 %. Примера ради, 2006. године је евидентирано   68 340 корисника.

Директор је нагласио да су међу корисницима најбројније материјално угрожене породице-корисници новчане социјалне помоћи и других услуга као што је бесплатан оброк. На евиденцији ГЦСР-а  је близу 30 хиљада деце која су  приоритетна група корисника. Директор Илић је истакао да су у 12 Одељења Градског центра за социјални рад у Београду, собе за виђење у контролисаним условима  адаптиране и оплемењене играчкама и прилагођеним намештајем. Захваљујући донацијама собе за виђење су опремљене намештајем и играчкама  за децу свих узраста које виђају своје родитеље у просторијама Центра.

Директор је истакао да се након свечаног отварања нове зграде ГЦСР-а у Обреновцу, наставља са адаптацијом објеката ГЦСР-а и за Одељења се обезбеђује нова техничка опрема, на чему се посебно захвалио надлежном Министарству и Граду Београду.

Директор је подсетио да је у току 2015. године у Градском центру за социјални рад евидентирано 4.443 жртава насиља и да  Град Београд обезбеђује финансијску помоћ за жртве насиља.  У прошлој години обезбеђена је стална новчана помоћ за 31 жртву. Према речима директора Илића у Саветовалишту за брак и породицу Градског центра за социјални рад у Београду већ четврту годину се примењује као редовна услуга третман са починиоцима насиља у партнерским оносима, који показује изузетне резултате. Такође, Град Београд финансира и нове услуге- персонални асистенат и лични пратилац. Он је нагласио да је услуга лични пратилац успостављена пре две године, у почетку за 44 деце, а број je повећан на укупно 310 деце која испуњавају све прописане критеријуме  за коришћење ове услуге.

Директор је исткао да је Стручни тим Градског центра за социјални рад у Београду, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и УНХЦР-ом, ангажован на заштити деце миграната, пре свега на заштити деце миграната која се на територији наше земље нађу без пратње родитеља и подсетио на скорашњи процес спајања бебе из Авганистана и петогодишњег дечака из Сирије са својом породицом на српско бугарској граници.