heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

36 НОВИХ СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ

01.07.2016.

У насељу Камендин, Акробате Алексића бб, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Оскар Бенедикт, шеф Представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић и директор ГЦСР-а Владимир Илић присуствовали су уручењу кључева станова за 36 избегличких породица.

Андреја Младеновић се захвалио свима који су учествовали у овом процесу и усељенима на стрпљењу.
“У последње две године ушли смо и у програм сеоских домаћинстава, додељивали смо уговоре и грађевински материјал, финансијску помоћ, али оно што је најважније су стамбене јединице. Планирамо да у преко 500 стамбених јединица уселимо избегле и расељене са територије града, али ту не стајемо већ ћемо наставити да помажемо и социјално угроженим породицама“ истакао је Младеновић.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић подсетила је да су у 2015. години стамбено збринуте 84 породице.
“Ову годину смо започели тако што је 26 породица стамбено збринуто доделом грађевинског материјала и сеоских домаћинстава, 69 породица је пре недељу дана добило уговоре за сеоска домаћинства у оквиру регионалног стамбеног пројекта, а данас усељавамо нових 36 породица.“ рекла је Наташа Станисављевић.


Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је Европска унија у протеклих 15 година донирала 90 милиона евра као подршку избеглицама и расељеним лицима у Србији, чиме је изграђено близу 2.000 нових домова. 
Шеф Представништва УНХЦР-а Ханс Фридрих Шодер такође је изразио задовољство због усељења породица у нове станове, нагласивши да су у
УНХЦР-у срећни и поносни што су део овог пројекта.
Комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић захвалио је свима који су учествовали у пројекту, а највише делегацији ЕУ која годинама помаже

Владимир Илић, директор ГЦСР-а је истакао да ће Градски центар за социјални рад у Београду наставити да усељеним породицама пружа помоћ и подршку као и до сада.

Овај објекат за социјално становање у заштићеним условима изграђен је у оквиру пројекта „Подршка побољшању животних услова присилних миграната и затварању колективних центара”. Нaмeњен је побољшању услова становања избеглица и интерно расељених лица  и затварању колективних центара на територији града Београда. 

Пројекат финансира Европска унија преко Делегације Европске уније у Републици Србији, а реализовао га је Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у сарадњи са својим партнером „Визијом”, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда.