heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

ОБУКА И ПОСАО ЗА МЛАДЕ ИЗ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

29.06.2016.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и директор Градског центра за социјални рад у Београду Владимир Илић, посетили су предузеће "Дарт" у Убу, које обучава младе из система социјалне заштите, који заслужују шансу да својим радом обезбеде егзистенцију за себе и своје будуће породице.

Министар Вулин је подсетио да Србија у систему социјалне заштите има око 7.000 дечака и девојчица без родитељског старања, од чега је 927 узраста од 18 до 27 година, у годинама када могу и треба да раде.

"Уколико нам приватни сектор помаже сигуран сам да ћемо свој деци бар дати прилику да науче и да раде. Прилика је оно што је потребно и што тражимо од послодаваца, да погледају нашу децу, да буду уз њих. Да учинимо нешто да ова деца могу да кажу да живе у Србији која их искрено воли", рекао је министар Вулин.

Наводећи да Национална служба за запошљавање и Министарство за рад међу главним приоритетима имају ново запошљавање и припрему за запошљавање, Вулин је рекао да је ове године издвојено 997 милиона за програме обуке и образовање. Кроз те програме ће бити обучено 9.620 грађана, од тога 700 особа са инвалидитетом.Од тог броја, 5.040 људи, међу њима и 40 са инвладитетом, ићи ће на програм стручне праксе.

Директор Владимир Илић је рекао да ГЦСР у Београду  кроз различите програме и пројекте пружа помоћ и подршку приликом запошљавања „теже запошљивих категорија“, пре свега својих корисника- младих без родитељског старања као и корисника новчане социјалне помоћи, којима се на тај начин омогућава да изађу из зачараног круга социјалне заштите и да преузму свој живот у своје руке.

„У току 2015 године 139 младих је остварило право на коришћење сталне новчане помоћи по изласку из хранитељских породица и установа социјалне заштите. Од 2011. године у Београду постоји услуга привременог становања за децу и младе који излазе из система социјалне заштите, а немају могућност да се врате у своје природне породице. Ову услугу је до 31.12.2015. користило 48 младих без родитељског старања, рекао је директор Илић.

 Он је нагласио да после изласка из дома и хранитељских породица млади имају бројне потешкоће да се уклопе у дрштвени живот, њима је потребна додатна мотивација и едукација, како би унапредили и стекли вештине у међуљудским односима, побољшали своје самопоуздање и што безболније закорачили у свет одраслих.

Предузеће "Dart furniture" организује обуку за младе у програму Националне службе за запошљавање, као и за младе без родитељског старања, а они ће по завршетку обуке бити примљени у стални радни однос.