heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

СИСТЕМСКА БОРБА ПРОТИВ ДЕЧЈЕГ РАДА И ФЕНОМЕНА „ДЕЦА УЛИЦЕ“

12.06.2016.

Поводом Светског дана борбе против дечјег рада Александар Вулин  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Ролевић директор Завода за васпитање деце и омладине и Владимир Илић директор Градског центра за социјални рад у Београду посетили су објекат на Чукарици где се спроводи интензивни третман за децу са вишеструким сметања у понашању и емоционалном и социјалном развоју (ПИТ програм).

ПИТ програм је значајан јер даје другу прилику деци која су често одбачена од породице, занемаривана, злостављана, а Министарство за рад настоји да системски реши проблем "деце улице" и први пут се ради на њиховом организованом збрињавању. Министар Вулин је рекао да држава веома озбиљно схвата проблем дечијег принудног рада и економске експлоатације.

- Прошле године у нашој земљи евидентирано је 1.457 дечака и 1.433 девојчице који су били занемарени у својим породицама. Велики део њих је био и економски експлоатисан. На нама је свакако да се боримо принудног рада, посебно дечјег, али то можемо да урадимо само системски - рекао је Вулин

Према његовим речима, у 115 центара за социјални рад основани су мобилни тимови који чине представници МУП-а, Министарства здравља, Центара за социјални рад. Од почетка рада до данас, 144 деце је склоњено са улице, истакао  је министар и додао да су неки од њих смештени у хранитељске породице, а други у установе.

- У највећем броју случајева, економски израбљивана деца су девојчице, скоро 80 одсто, док су 20 одсто дечаци, али и у једном и у другом случају, у питању је занемаривање. На првом месту, ми се увек боримо да дете остане у породици, а када то није могуће, тек онда се приступа смештају детета у хранитељску породицу, или у одговарајућу институцију - рекао је Вулин.

Директор Завода за васпитање деце и омладине Драган Роловић каже да је капацитет те установе био јако мали и да је свега шесторо дечака могло бити примљено, међутим, уз помоћ Министарства за рад добијен је нови објекат, а капацитет је проширен на 20-оро деце. Он је додао да је обављена обука у још шест градова у Србији и да су и они спремни да прихвате и раде са децом која имају проблем у понашању.

Према речима директора Градског центра за социјални рад у Београду Владимира Илића, око 2.290 деце и младих има проблем у понашању, а од тога је 2015. евидентирано 519 нових случајева.

-Искуство Градског центра за социјални рад покaзује да се деца злоупотревљавају од стране одраслих, често од стране родитеља и то од  најранијег календарског узрста (бебе у наручју мајке).Такође постоји висок ризик  злоупотребе и експлоатације остале деце ниског календарског узраста код просјачења. Готово две трећине деце која су евидентирана, потичу из породица које само привремено и повремено бораве на територији Града Београда, (врло често постоји сумња  да могу бити и жртве трговине људима) што отежава рад и примену  мера из области и надлежности социјалне и породично правне заштите, нагласио је директор Илић.