heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

ОКРУГЛИ СТО: ПРАВА ДЕТЕТА У КОНТЕКСТУ МЕЂУНАРОДНИХ МИГРАЦИЈА

22.04.2016.

Округли сто „Права детета у контексту међународних миграција“ у организацији НВО „Атина“, Групе 484 и „Save the children“ одржан је у хотелу Зира у Београду. Дебату су отворили Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад запошљавање борачка и социјална питања, Николас Бизел представник делегације Европске уније у Србији, Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад у Београду и Ахмед Пјано директор програма „Save the Children“.

Да би се унапредио положај деце избеглица без пратње родитеља која су највише изложена кријумчарима, дужничком ропству и насиљу, државни секретар Иванишевић поручио је да невладине организације које се највише баве тим проблемом у Министарству за рад као и до сада имају партнера за разговор. Иванишевић је подсетио да је кроз Србију прошло 770.000 избеглица и да се наша земља захваљујући заједничкој сарадњи ресорног министарства и свих других надлежних институција показала као једна од најхуманијих на балканској рути.


Владимир Илић, директор ГЦСР-а рекао је да је мигрантска криза која је погодила нашу земљу током 2015. године показала велику одговорност, хуманост и ефикасност надлежних служби у односу према мигрантима и пружању неопходне помоћи.
 „У Градском центру за социјални рад успостављена је Организациона шема за поступање да би се успоставила и осигурала социјална  заштита деце  у ванредним ситуацијама.У структуру организационе шеме укључена су одељења ГЦСР-а:Савски венац, Вождовац, Палилула, Одељење за послове планирања и развоја и Тим стручних који је свакодневно на терену. Тим на терену je ангажован на пружању директне, континуиране, психосоцијалне подршке појединцима, породицама и групама миграната, рекао је директор Илић и нагласио да је ГЦСР у Београду са НВО Атина, у протеклом периоду  успоставио интезивну сарадњу у  прављењу мреже подршке за најугороженије у избегличкој популацији , посебно жена и деце без пратње, који су у ризику да постану жртве трговине људима или родно заснованог насиља.
 Директор је подсетио да је у току 2015.  године  евидентирано  175 деце страних држављана без пратње према којима су примењене мере из области и надлежности социјалне заштите (старатељство,смештај). Највећи број деце 151 је било узраста од 15 до 17 година.
Округли сто организован је у склопу друге фазе пројекта ,, Реформа система социјалне заштите по мери детета“ ( Деца у покрету ) који спроводе Save the Children у сарадњи са НВО Атина и Групом 484 уз подршку Европске уније.