heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

СВЕТСКИ ДАН РОМА

08.04.2016. 

Поводом Дана Рома, који је установљен 8. априла 1971.године, у Лондону, са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну на унапређивање њиховог положаја, Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад у Београду указао је на веома важну улогу Градског центра у унапређивању социо-економског статуса и инклузији Рома.

Градски центар за социјални раду Београду, пре свега се бави обезбеђивањем материјалне помоћи, једнократне новчане помоћи и народне кухиње, као и саветодавним радом за ову полулацију. Посебни напори се улажу да сва лица имају обезбеђена докумената: пријаве, одјаве пребивалишта, упис у матичне књиге рођених,  личне карте...Стручни радници ГЦСР-а свакодневно раде на уклањању кључних препрака за социјално-економску интеграцију ове националне мањине.

Честитајући Дан Рома, Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту Града Београд нагласила је  да је до сада 119 ромских породица из нехигијенских насеља добило своје домове, рачунајући и 41 породицу која ће ускоро бити усељена у станове у Мислођину и Камендину.

„Пројектом Града Београда и Европске уније од 2013. године, обухваћено је укупно 169 породица из нехигијенских насеља, које ће на овај начин решити стамбено питање и добити кров над главом“, истакла је Наташа Станисављевић.

Ромима који су расељени из нехигијенског насеља Белвил Град Београд је, поред адекватног смештаја, обезебдио и комплтну социјалну и здравствену заштиту, а велики број деце је коначно кренуо у школу.

 „Сви они који нису имали лична документа, посредством Градског центра за социјални рад и Полицијске управе за град Београд добили су могућност да их обезебеде. Такође, ГЦСР је обезбедио и право на бесплатан оброк за све угрожене и расељене Роме, а након регуслисања личних документа, многи од њих су остварили и друга права из области социјалне заштите“, нагласио је директор ГЦСР-а, Владимир Илић.

Роми у Србији, као и у другим земљама још увек се суочавају са великим изазовима и треба заједничким и стратешким напорима радити на побољшању ситуације, закључио је директор Илић, честитајући осми април.