heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator

emagazin

TРИБИНА: „ИМАМО ЛИ БОЉИ ОДГОВОР НА МАЛОЛЕТНИЧКУ ДЕЛИКВЕНЦИЈУ ОД БУКЕ И БЕСА“

17.03.2016. Документарног серијал "Бука и бес" ауторке Бојане Лекић, који говори о најзаступљенијим облицима малолетничког криминала, узроцима, последицама и недостатку мера превенције и ресоцијализације представљен је на трибини  у Центру за културну деконтаминацију. Након претпремијере треће епизоде, одржана је трибина „Имамо ли бољи одговор на малолетничку деликвенцију од буке и беса“.

На трибини се говорило о улози медија у креирању система вредности у друштву, професионализму новинара у извештавању о малолетничком криминалу, недостатку међусекторске сарадње, спорило се око нових законских решења и корака које је могуће предузети.

 Микаина Стевановић, руководилац Одељења за послове планирања и развоја Градског центра за социјални рад у Београду, истакла је значај проблема малолетничке деликвенције и улогe Градског центра за социјални рад у Београду у његовом решавању.

„Евидентан је све већи број деце учиниоца кривичних дела код којих су присутне и здравствене сметње, што изискује и укључивање других система, поред установа социјалне заштите“, истакла је Микаина Стевановић указујући на значај међусекторске сарадње у решавању проблема малолетничке деликвенције.

На трибини су говорили и Драган Ролевић директор Завода за васпитање деце и омладине,Биљана Лајовић, експерт за превенцију вршњачког насиља и специјалиста школске психологије, Ивана Стевановић -  члан радне групе за израду измена Закона о малолетницима, в.д. директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања и Марија Стевуљић представница Кровне организације младих Србије.

Серијал „Бука и бес“, високим квалитетом садржаја, уз највише продукционе садржаје,  анализира област малолетничке деликвенције уз мишљења експерата Градског центра за социјални рад у Београду, полиције, школа, правосуђа и сведочења штићеника из Завода за васпитање деце и омладине „Васа Стајић“ и Васпитно поправног дома Крушевац и осуђеника из малолетничког затвора – Казнено поправног завода Ваљево. Пажња је посвећена проблему вршњачког насиља и мерама да се оно умањи, као и чињеници да највећи број малолетничких убистава представља наставак малолетничких конфликата. „Бука и бес“ се емитује на Првој српској телевизији, четвртком од 22 h.