heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

ГЦСР на стручном скупу “Међугенерацијска солидарност: значај и перспективе„

15.05.2017

Градски центар за социјални рад у Београду учествовао је на стручном скупу  “Међугенерацијска солидарност: значај и перспективе„ одржаном поводом  Међународног дана породице. Скуп је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а отворио га је  Министар Александар Вулин уз присуство државног секретара Владимира Илића и представника државних институција и цивилног сектора.

Приликом отварања скупа министар Вулин је рекао да смо се предуго правили да не постоји јаз између генерација. Млади и стари су почели да се доживљавају као сукобљене стране, уместо да заједно стварају и Србију чине бољим местом за живот, као и да морамо да препознамо потребе и једних и других и да их решавамо.
Министар Вулин је рекао да „нису стари појели будућност младих, нити су млади лоша генерација која не жели да учи и да ради, већ су и једна и друга прича велика лаж која је често стварана из политичких разлога.“ Министар је изнео податак да у Србији живи преко 17% грађана који имају преко 65 година, што Србију сврстава у земље са најстаријим становништвом на свету.

Он је поручио да ће се Министарство за рад у 2017. години као посебном темом бавити насиљем над старима.
„Насиље над старима је један од преосталих табуа у нашем друштву, тема о којој се не говори. Насиље се по правилу дешава унутар породице, а нема теже ствари за једног родитеља него да призна да је његово дете дигло руку на њега.“
Министар Вулин је рекао да није само физичко насиље облик насиља над старима, већ да је то и економско насиље, психолошко насиље и читав спектар насиља који погађа најслабије и најрањивије који не могу да се бране, а често ни не препознају потребу да се бране, већ ћутањем прихватају насиље као судбину.
„Насиље не сме да буде ничија судбина, и као што смо успели да мобилишемо читаву јавност кад је у питању насиље у породици, морамо то урадити и кад је у питању насиље над старима.“
Министар Вулин је рекао да ће Министарство ускоро изаћи у јавност са конкретним подацима и истраживањима.
„О насиљу над старима се не говори уопште и самим тим постоји велики број људи који не могу да се охрабре да га пријаве, па им не можемо помоћи, али то ће се врло брзо променити.“

Микаина Стевановић, в.д. директора Градског центра за социјални рад у Београду говорила је о улози, потребама и карактеристикама младих у нашој земљи.  Том приликом она је истакла да ће на основу демографских анализа у наредним деценијама старење и депопулација бити једно од главних обележја становништва.

“Демографски процеси огледају се у континуираном и интезивном повећању удела старијег и осцилаторном кретању броја младог становништва са тенденцијама његовог смањења. “рекла је Стевановић.

Она је истакла да је на евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду, према подацима из  2016. године било 7.827 младих и највећи број њих  је из категорије материјално угрожених корисника.

“Ми се трудимо да препознамо и одговоримо на потребе наших корисника, тако смо са ИАН Међународном мрежом помоћи  реализовали програме намењене младима, односно најстријим корисницима, као што су укљичивање без наканде у рад хуманираних организација или послове социјалног, локланог и еколошког садржаја, затим, имали смо специјализоване обуке за ИТ тренере , као и учешће у обукама за рад на рачунару за баке и деке у ИАН-у уз подршку ментора” истакла је Микаина Стевановић. 

Поред Градског центра учешће на стручном скупу узели су и  Биљана Зекавица из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Весна Миленковић из Црвеног крста Србије и Сузана Мишић из Геронтолошког центра Београд.

Одлуком Владе Републике Србије 2017. година је проглашена Годином међугенерацијске солидарности, а Међународни дан породице још једна је прилика да заједно укажемо на потребу сузбијања јаза који постоји између младих и старих и да заједно укажемо на значај солидарности и сарадње између генерација.