heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

У ГЦСР одржан радни састанак поводом примене новог Закон о спречавању насиља у породици

У Градскоом центру за социјални рад у Београду одржан је радни састанак поводом примене новог Закона о спречавању насиља у породици. Састанку су присуствовали тужиоци Првог, Другог и Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, као и руководиоци и стручни радници из 12 Одељења ГЦСР-а.

Микаина Стевановић, в.д. директора Градског центра за социјални рад у Београду поздравила је све пристутне и истакла  значај ове теме посебно имајући у виду повећање броја пријава  насиља у породици.
„Градски центар се као установа која има значајну улогу у примени новог Закона спречавању насиља у породици, труди на време припреми за његову примену и веома је значајнода се упознамо са његовим одредбама и да на време решимо све недоумице и нејснаоће о поступању” рекла је Стевановић.
По њеним речима према подацима годишњег Извештаја о раду Градског центра за социјални рад у Београду, у протеклој години било 6.400 пријава на насиље, од тог броја 3.024 пријава се односе на децу, а  од тога се 1.457 односи на малолетну децу женског пола. Од укупног броја пријава на насиље код одраслих, који је било 2.557, 1.846 се односи на особе женског пола. У протеклој години забележено је 455 пријава на насиље за лица старија од 65 година, од тога за особе женског пола односила се 341 пријава. Стевановић је истакла важност израде Пословника о раду групе за координацију.
Нови Закон о спречавању насиља у породици испред Министарства правде представила је Горјана Мирчић-Чалуковић, заменик јавног тужиоца . Она је указала да је основа новог закона Истанбулска конвенција, коју је наша земља ратификовала, као и да је модел поступања који је преузет поступање Аустрије у заштити од насиља. Током презентације она је указала на улогу стручних радника центра за социјални рад, навела је и да овај Закон не дерогира постојеће законске прописе, односно да сви протоколи и сви закони који су до сада примењивани се примењују и даље да се први пут уводи појам жртве (до сада је коришћен појам оштећени) . Указала  је да све пријаве насиља иду искључиво преко полиције, да полиција обавештава ЦСР и тужилаштво те да уколико постоје сазнања о насиљу у породици треба да обавестити пре свега полицију. Она је појаснила и да је обавеза Групе за координацију израда индивидуалних планова заштите  и да су исти обавезујући за све учеснике у поступку. Навела је и да се очекује израда неких подзаконских аката као и да је предвиђено да се централна евиденција води у тужилаштву.