heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Министар Вулин посетио Градски центар за социјални рад Одељење Земун

21.03.2017.

Поводом Међународног дана социјалних радника, Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Илић, државни секретар, Наташа Станисављевић в.д. градског секретара за социјалну заштиту, Дејан Матић председник општине Земун и Микаина Стевановић испред Градског центраза социјални рад посетили су Градски центар за социјални рад у Београду Одељење Земун. Овом приликом министар Вулин је најавио и изградњу новог објекта Одељења Земун, како би корисници и запослени имали боље услове.

- Министарство је у сарадњи са градом и градском општином Земун обезбедило средства да се лош, застарео и нездрав објекат од азбеста уклони, те да засполени више не ризикују своје здравље, али и да се корисници осећају достојанствено – најавио је Вулин и истакао да држава води рачуна о свима којима је помоћ потребна, те да ниједно социјално давање не касни нити је умањено. Он је честитао данашњи дан социјалним радницима и свима који раде у овом систему, наводећи да има око 14.000 запослених који брину о око 700.000 корисника.

Градска секретарка за социјалну заштиту, Наташа Станисављевић је истакла да сарадња града и републике у области социјалне заштите никад није била на бољем нивоу

– Сви заједно трудимо се да решавамо што више проблема у овој области. Град Београд много улаже у услуге социјалне заштите, као и у остваривање права која су проширена у протеклом периоду, али и у обнављање објеката. Захваљујући министарству, прошле године у дванаест одељења Градског центра обновљене су и комплетно опремљене контролисане собе за виђање деце – навела је Наташа Станисављевић.

Микаина Стевановић из ГЦСР –а  је рекла да је Одељење Земун једно од седамнаест општинских одељења и има око девет и по хиљада корисника, а највећи број њих су социјално-материјално угрожени. 

- Корисници услуга Одељења Земун чини око 5,6 одсто укупне популације општине и преко девет одсто од укупног броја корисника Градског центра за социјални рад у Београду.Земун је специфичан и по томе што има велики број социјално угрожених корисника, који живе у социјалним становима у насељу у Земун пољу. Социјално угрожене породице живе у преко 500 станова које су од Града Београда добиле на коришђење у закуп. Становници овог насеља су корисници центра са вишеструким потребама и проблемима – рекла је Стевановић и додала да је поред повећања броја захетва за материјалну подршку приметан и пораст броја пријава за насиље у породици. Она је истакла и да ГЦСР има веома добру сарадњу у локалној заједници што је од великог значаја за решавање проблема корисника и функционисање система социјалне заштите.