heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

ГЦСР на конференција ''Млади у Србији и напуштање заштите - инвестиција за будућност''

10.03.2017

Представник Градског центра за социјални рад у Београду, Микаина Стевановић, учествовала је на конференција ''Млади у Србији и напуштање заштите - инвестиција за будућност'' коју је организовала “ФИЦЕ Србија”. Конференцију је отворио Александар Вулин,  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и том приликом навео да је систем социјалне заштите прошле године напустило је 1.272 младих без родитељског старања као и да је држава наставила да им помаже да нађу смештај, али и посао, како би се што пре осамосталили и засновали своју породицу.

У систему социјалне заштите тренутно се налази 6.183 деце узраста до 18 година, њих 777 је у домовима, док су остали смештени у различитим облицима породичног смештаја, рекао је Вулин на конференција ''Млади у Србији и напуштање заштите - инвестиција за будућност''.

Он каже да је прошле године систем социјалне заштите напустило је 472 деце узраста до 18 година и више од 800 деце узраста од 18 до 26 година.

"Сва ова деца остављена без заштите државе, без породица не би могла сама да се снађу, да наставе стабилан, сигуран живот на који навикли кроз систем социјане заштите", нагласио је Вулин.

Микаина Стевановић је представила искуства и изазове у пружању  услуга које Градски центар може да пружи младима који напуштају заштиту . Услуга Становање уз подршку је намењена младима на узрасту између 15 и 26 година који напуштају установу социјалне заштите или хранитељску породицу. Доступна је младима у трајању највише до две године за које је извесно да ће уз одговарајућу подршку и припрему моћи да преузму одговорност и постану независни.

“Услугу Становање уз подршку  до сада је користило 52 младих, узраста од 18 до 26 година. То значи да су ови млади људи добили прилику да се самостално воде домаћинство, располажу новцем, генерално организују свој жовот. Улога Градског центра за социјални рад у Београду у спровођењу ове услуге је да врши надзор над коришћењем станова и пружа стручну помоћ корисницима станова. О овим младим људима бринe се едуковани саветниk за осамостаљивање, односно  стручњаk Градског центра за социјални рад у Београду” истакла је Стевановић.

“Саветниk за осамостаљивање раде са младима који живе у овим становима, пружа им подршку и потребну помоћ у процесу осамостаљивања и уклапања у нов начин живота, као и при решавању свакодневник жовтоних препрека. Такође, обавеза ових младих људи је да активно учествују и раде са саветником у процесу осамостаљивања “ објаснила је Микаина Стевановић. Такође, ови млади имају и Сталну новчану помоћ коју обезбеђује Град Београд, у месечном износу од 50 одсто од просечне зараде у трајању од годину дана.

 Министар Вулин је истакао и да како би се тим младима помогло, Национална служба за запошљавање и Министарство за рад по први пут су препознали децу без родитејског старања узраста до 30 година као посебну категорију, те послодавци добијају посебне субвенције при њиховом запошљавању. Министарство је, како каже, са хуманитарном организацијом "Буди свој" почело да ради базу података са децом из система социјалне заштите.

"Ту базу података стављамо на располагање послодавцима да запосле децу из нашег система и да помогну још једном", рекао је Вулин. Он је додао да живот према овој деци није био добар, није био фер и да се друштво мора побринути да се неправда исправи.

"Ми морамо да се побринемо да њихов таленат, вредноћа буду награђени и да помогнемо још један корак да би и они једног дана засновали своју породицу, да би били успешни чланови друштва као што су вољени чланови друштва", закључио је Вулин.