heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Нова скрин соба у Градском центру за социјални рад у Београду

03.02.2017.

Просторија за виђење родитеља и деце у контролисаним условима у Одељењу Стари град Градског центра за социјални рад у Београду, опремљена је специјалним скрин огледалом које је донација Каритаса, док су студенти Факултета ликовних уметности донирали уметничке слике које су собу додатно оплемениле.

 Приликом отварања скрин собе у ГЦСР Одељењу Стари град, Владимир Илић директор Градског центра за социјални рад у Београду је рекао да у Одељењима Градског центра преко сто малишана виђа своје родитеље у просторијама Центра уз присуство стручних радника, а у Одељењу Стари Град деветоро деце виђа своје родитеље у контролисаним условима.

„Огледало које је донирао Каритас омогућава да се виђење родитеља и деце одвија неометано, док из суседне просторије стручни радник  има могућност да надзире сам процес виђења и процењује евентуални степен ризика по дете. Да би се спречило додатно трауматизовање деце, Факултет ликовних уметности донирао је слике захваљујући којима је створено окружење у коме се деца осећају сигурно и пријатно“, рекао је директор Илић.

 Породичним законом је предвиђено да дете има право на одржавање личних односа са родитељем са којим не живи. У ситуацијама када постоји висок ризик по безбедност деце, пресудом суда се одређује да се виђење са другим родитељем одвија у контролисаним условима у просторијама центра за социјални рад.

Директо Владимир илић је напоменуо да је на иницијативу Градског центра Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обезбедило донацију код приватних компанија захваљујући којима је Градски центар адаптирао собе за виђење родитеља и деце у 12 Одељења у којима је за то било услова и деце на евиденцији. Том приликом собе су опремљене новим намештајем и играчкама за све узрасте.

Приликом отварања собе за контролисано виђење на Старом граду уручене су захвалнице представницима Каритаса, Факултета ликовиних уметности и извођача радова.

 На евиденцији Градског центра налаи се 29 031 деце корисника. Највећи број чине материјално угрожена деца-близу десет хиљада деце и деца чији се родитељи споре око вршења родитељског права-преко осам хиљада деце.

Одељење Стари Град има 2 934 корисника социјалне и породично правне заштите. Према последњим званичним подацима у Одељењу Стари Град налази се 466 деце, а највећи број чине деца чији се родитељи споре око вршења родитељског права-187 деце. 48 малашина је под старатељством,  а њих 54 су жртве злостављања и занемаривања.