heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Министри посетили Прихватни центар за мигранте у Обреновцу

29.01.2017.

Прихватни центар за мигранте у бившој касарни у Обреновцу у коме је према подацима Градског центра за социјални рад у Београду смештено 240 малолетних миграната без пратње родитеља посетили су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин, министар одбране Зоран Ђорђевић, шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер и пресдедник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Министри су обишли просторије бивше касарне у Обреновцу у којима је смештено око 550 миграната. Мигранти су задовољни условима и чињеницоим да више нису на отвореном, на хладним улицама и у лошим временским условима.
Небојша Стефановић потпредседник Владе и министар унутрашњих послова рекао је да у односу на мигранте у нашој земљи полиција свој посао обавља одговорно, цивилизовано и хумано и да су здружене снаге војске и полиције у последњих шест месеци спречиле више од 20.000 миграната да илегално уђу у Србији.


Александар Вулин министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је да у Србији тренутно борави око седам хиљада миграната за које је обезбеђен смештај у прихватним центрима. У Прихватном центру у Обреновцу смештено је 550 миграната, а 50 процената од тог броја су малолетни мигранти без пратње родитеља. Малолетним мигрантима Орган старатељства обезбедио је старатељску заштиту, здравствену и правну подршку. Министар је напоменуо да је за мигранте у нашој земљи обезбеђено  шест хиљада кревета и да се на улицама налази око хиљаду миграната.
Министар Ђорђевић је истакао да је Министарство одбране индиректно укључено у процес решавања мигрантске кризе, да је Војска Србије  спремна да одговори на све  изазове и да је прилив миграната у овом тренутку нешто мањи због временских услова.
Градски центар за социјални рад у Београду  Одељење Обреновац, укључено је у процес заштите миграната који су смештени у Прихватном центру у Обреновцу, поштујући опративане процедуре и водећи се пре свега најбољим интересима детета.


Према речима Владимира Илића директора Градског центра за социјални рад у Београду у прихватном центру у Обреновацу, у објекту војне касарне, у овом моменту смешетено је 240 малолетних миграната без пратње. Земља порекла ових малолетника је Авганистан, а мањи број је из Пакистана. Стручни радници Тима за мигранте, њих 10, у сарадњи са организацијама цивилног друштва континуирано обилазе групе миграната на улицама престонице, раде на њиховој мотивацији, у циљу њиховог смештаја, збрињавања и отклањања животне угрожености. Као посебно важно директор Илић напомиње да ниједно дете нижег календарског узрста у условима леденог таласа који је захватио нашу земљу није остављено без адекватне заштите и збрињавања.