heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Министар Александар Вулин и директор ГЦСР-а Владимир Илић посетили Геронтолошки центар у Младеновцу

26.01.2017.

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Републике Србије, Александар Вулин и Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад у Београду обишли  су кориснике Геронтолошког центра Младеновац који су смештени током претходних дана леденог таласа.

Александар Вулин, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, приликом посете Геронтолошком центру истакао је да је ово министарство у условима елементарних непогода изузетно функционисало и захвалио се свим запосленима у систему социјалне заштите на огромном пожртвовању и самопрегору.

„Ни један радник нас није питао да ли треба да остане дуже на послу већ су сви били ту да помогну људима. У 12 општинa где је проглашено ванредно стање обиђено је 1186 породица, подељено је стотине пакета хране, на целој територији државе укупно је 86 породица смештено у нашим центрима јер су живели у неусловним просторима. Такође, велики број деце је био смештен, а у свим центрима је обезбеђен довољан број постеља и нико није остао без пажње и бриге“, рекао је министар Вулин.

Владимир Илић директор Градског центра за социјални рад у Београду, рекао је да су стручни радници Градског центра током хладног таласа највише интервенција имали на територијама приградских општина-Гроцка и Младеновац.

„У току хладног таласа збринуте су особе које су углованом старије доби, без адекватног смештаја, а због лошег здравственог стања, пре обављеног смештаја,  одговорено је на њихове здравствене потребе. Појединим хронично оболелим корисницима недостају лекови, те стручни радници иду у набавку истих. Евидентиран је случај на Савском венцу где су корисници бесплатног оброка хитно обезбеђени оброци на адреси. Евидентирани су случајеви збрињавања корисника у Ургентном центру због повреда“, рекао је директор Илић.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да је Геронтолошки центар установа која је веома важна за функционисање општине Младеновац што се и видело током ледених дана када су угрожени грађани смештени у центар.

Директорка Геронтолошког центра Младеновац Душица Токић рекла је да је у тој установи примљено око 45 људи од првог дана ванредне ситуације до данас. Она је додала   да је сарадња са локалном самоуправом и Центрима за социјални рад била добра и да у центру постоји довољан број места да се сместе сви којима је потребна помоћ. Она је напоменула да је било корисника који су данима били сами, са промрзлинама, изгладнелих, хигијенски запуштених али да су сви збринути и да им је пружена медицинска помоћ.