heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

ГЦСР против дискриминације ЛГБТ особа

07.12.2016.

Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад у Београду потписао је данас у Старом двору, Меморандум о сарадњи на подручју превенције дискриминације и подршке ЛГБТ особама на територији града Београда.

Меморандум је потисало више институција и организација на територији Београда, а присутнима су се обратиле начелница Градске управе града Београда Сандра Пантелић, саветница за људска и мањинска права у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић и програмска координаторка за заговарање организације „Лабрис” Јелена Васиљевић.

Катарина Жежељ је истакла да људи у Србији и у Београду нису ксенофобични, али и указала да су сексуално опредељење и родна припадност приватна ствар, која неку особу не чини ни бољом ни лошијом. Саветница за људска и мањинска права у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић рекла  је да то министарство у координацији са локалном самоуправом донело низ мера против дискриминације ЛГБТ популације, с циљем изградње модернијег и толерантнијег друштва. 

Јелена Васиљевић је, уочи 10. децембра, Међународног дана људских права, изразила задовољство потписивањем меморандума, јер се та популација, како је истакла, свакодневно суочава са дискриминацијом. Она је подсетила да је меморандум са надлежним тужилаштвима, здравственим институцијама, центрима за социјални рад, Националном службом за запошљавање и организацијама цивилног друштва потписан у Панчеву, Новом Саду, Суботици, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару.