heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Јутарњи програм ТВ Хепи: ОБЕЛЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ГЦСР-А

02.01.2017
 
Владимир Илић, директор градског центра за социјални рад у Београду, гостујући у Јутарњем програму Хепи телевизије истакао је да је у Градском центру обележено 25 година од оснивања, са запосленим радницима који раде у Центру 25 година, од оснивања, 1991.године.
Директор Илић је рекао да је Градски центар за социјални рад у Београду, у данашњем облику основала Скупштина Београда још 1991. године. Данашње Одељење центра за социјални рад  Палилула, основано је  давне 1956. године и то је био први Центар за социјални рад основан у Србији. Уследило је оснивање центара и у другим београдским општинама Врачар, Звездара, Вождовац, све до 2008. године када је основано и „најмлађе“ Одељење Градског центра-Одељење Сурчин.
„Данас, главни град има 2,3% становника више него пре 25 година, док се на евиденцији Градског центра налази 50,7 процента  више корисника. Повећања броја корисника догодило се услед већег сензибилитета јавности, повећања самог броја услуга, оне су корисницима доступније, корисници имају више информација о услугама и правима које могу да остваре. Већа је осетљивост установа на проблеме, као у случају породичног насиља који је у фокусу. Боља је повезеност и  сарадња међу институцијама, већи је број споразума и протокола о сарадњи, што доводи до ефикасније заштите корисника“, рекао је директор Илић у Јутарњем програму.

Као посебно важно директор је истакао да су по налогу Министарства за рад, запошљавање борчка и социјална питања 2014.године формирани  тимови за рад са децом улице које поред представника органа старатељства чине и представници полиције и здравственог система. Од почетка 2016.  регистровано је 75 деце која живе и раде на улицама главног града.
„Градски центар за социјални рад у Београду, посебну пажњу посвећује заштити деце миграната. У прошлој години на нашој евиденцији било је 175 малолетних  миграната без пратње родитеља, а у последњих шест месеци у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, подршку од стране тима теренских и одељенских радника Градског центра за социјални рад у Београду  користило је укупно 678 деце, и младих. На територији Републике Србије 20 малолетника без пратње поново је спојено са својим породицама“, истакао је Илић.
Гостујући у Јутарњем програму Хепи телевизије дректор Илић је додао да Градски центар велику пажњу поклања унапређењу сопствених потенцијала кроз едукације и програме обуке наших стручњака.
„Поред унапређења квалитет стручног рада, посебна пажња посвећена је  условима рада запослених. Две године након мајских поплава изграђен је нови објекат Градског центра за социјални рад у Обреновцу, што је уједно и први објекат социјалне заштите у Србији који је изграђен после 30 година. У овој години опремили смо и оплеменили собе за виђење деце и родитеља у контролисаним условима, захваљујући донацијама приватних компанија. Захваљујући ресорном Министарству и Граду Београду, настављено је са адаптацијама просторија општинских Одељења и унапређењем техничке опремљености, што подразумева нову рачунарску опрему, као и нова возила за рад на терену“, нагласио је Илић.