heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Градски центар за социјални рад у Београду обележио 25 година рада

28.12.2016

Поводом обележавања 25 година од оснивања Градски центар за социјални рад у Београду посетили су Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Наташа Станисављевић, Градска секретарка за социјалну заштиту.

Овом приликом, Владимир Илић, директор Градског центра за социјални рад, највеће установе социјалне заштите у земљи, уручио је захвалнице министру Вулину, секретарки Станисављевић у име Града Београда, новинарима, као и запосленим у ГЦСР који су ту од самог оснивања.

Министар Вулин је истако да цело друштво огромну захвалност дугује људима запосленим у систему социјалне заштите. „О Скоро 100.000 корисника Градског центра, брине 586 запослених. Они се свакога дана ослањају на тих 586 запослених и нико није остао без помоћи, подршке, разумевања“ рекао је министар, и навео да је огроман је напор, самопрегор, који људи запослени у систему социјалне заштите показују сваког дана. Предуго су запослени у систему социјалне заштите били посматрани као мање вредни.

Они то нису. Они су равноправни са свима осталима, а посао који раде, некада је и тежи, а сигурно много хуманији од многих других", нагласио је Вулин. Тврди да је могуће пронаћи земљу без армије, земљу без неких других служби, али "земљу и друштво без система социјалне заштите није и неће никада бити могуће, јер, човеку ће помоћ увек бити потребна".

Вулин каже да се скоро 100.000 корисника свакодневно ослања на 586 запослених у Градском центру за социјалну рад у Београду и да је могуће нахранити људе, поделити лекове, наћи смештај, али и подвукао да је само систем социјалне заштите тај који људима обезбеђује да буду достојанствена људска бића, чак и када су у "стању страшне социјалне потребе, када не могу да живе без туђе помоћи". "Наш посао је да обезбедимо људима достојанство, да их сачувамо и да им дамо наду и прилику да свој положај промене.

У буџету Владе Србије за идућу годину је за социјална давања предвиђено скоро три милијарде динара више", истакао је Вулин. Како је нагласио, упркос економским тешкоћама, ниједно социјално давање се неће умањити, свако ће бити сачувано, а верује да тамо где је потребно и новим законским решењима нека ће чак успети и да се повећају. " Мислим да запосленима у систему социјалне заштите дугујемо и захвалност, али и борбу да се њихов материјални положај побољша и да се изједначи са свим осталим јавним службама.

Предуго су они били посматрани као мање вредни. Они то нису, они су равноправни са свима осталима, а посао који раде, некада је и тежи, а сигурно много хуманији од многих других", сматра министар. Министар Вулин је са директором ГЦСР-а Владимиром Илићем, обишао зграду Градског центра за социјални рад и том приликом се упознао и разговарао са запосленима o начину и условима рада.

Градска секретарка за социјалну заштиту, Наташа Станисављевић је рекла да је значајно унапређен систем социјалне заштите и да се социјална давања исплаћују на време. „Центри за социјални рад су основне јединице социјалне заштите, а управо ова институција је највећа у Србији. Захваљујући њима данас имамо 310 деце која имају личног пратиоца, 50 персоналних асистената за децу са сметњама у развоју, као и друге услуге социјалне заштите које су развијене у протеклом периоду“ рекла је Наташа Станисављевић, Директор Центра за социјални рад Владимир Илић истакао је да је први центар за социјални рад у Србији основан на територији општине Палилула пре тачно 60 година. „Градски центар је своју историју почео пре 25 година и тада смо на евиденцији имали 62.500 корисника и 484 запослена. Данас се налазимо у 17 градских општина и имамо 586 запослених и приближавамо се цифри од 100.000 корисника.

По налогу ресорног министараства 2014. године смо оформили тимове који се баве децом улице, а ове године смо 75 деце збринули и склонили са улице“ рекао је Илић. Градски центар за социјални рад у Београду основан је 12. децембра 1991. године одлуком Скупштине Београда и интеграцијом тадашњих општинских центара за социјални рад у јединствену установу социјалне заштите. Основни задатак Градског центра је да пружа помоћ и подршку свим угроженим грађанима која се не односи само на материјалну угроженост већ и на старатељску заштиту.