heder
postavite pitanje
socijlana davanja
informator
emagazin

Подељено 550 пакета за најугроженије самохране родитеље

Градски менаџер Горан Весић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и в.д. директора Градског центра за социјални рад у Беграду Зорица Павловић, присуствовали су подели прехрамбених пакета најугроженијим самохраним родитељима у Градском центру за социјални рад Одељењу Палилула. Акцију су организовали Фондација „Ана и Владе Дивац” и ЈКП „Инфостан технологије” у сарадњи са Градским центром за социјални рад и Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда. 

Весић је истакао да су намирнице које су данас подељене прикупљене средствима 5.500 грађана Београда који су се одазвали акцији „Инфостана” и донирали новац за 550 пакета. Ове године је, према његовим речима, већ подељено 770 прехрамбених пакета, чиме су обухваћене све једнородитељске породице са територије града. 
Градски менаџер је указао да је систем социјалне заштите у Београду данас такав да се корисницима не дугује ниједан динар, као и да град све своје обавезе према њима исплаћује на време. 
– Само пре три и по године од претходне градске власти наследили смо скоро 500 милиона динара дуга према трудницама и породиљама. Ова градска власт је измирила те обавезе и наставила даље уредно да их исплаћује, док је од 1. јула Град Београд почео да исплаћује додатних 10.000 динара за све породиље – указао је Весић. 
Такође, пре три и по године остављен је дуг од пет милијарди динара према „Инфостану”, који је такође настао као нека врста субвенције према корисницима социјалне помоћи. Он је појаснио да одређене социјалне категорије не плаћају пун износ рачуна за „Инфостан”, али је потребно да ту разлику исплати град, који то није радио. 
– На тај начин смо систем стабилизовали и корисницима социјалне помоћи обезбедили сигурност у исплати  – истакао је Весић и подсетио да се зрелост једног друштва огледа у томе како се односи према најмлађим и најстаријим суграђанима. 
Он је подсетио да је отворено пет нових клубова за најстарије грађане, да су два  реновирана и најавио до краја године отварање два нова клуба. Такође да је Град Београд поносан на пројекат са персоналним асистентима, као и да је од 2013. године преузео финансирање Сигурне куће. Пре неколико дана почела је друга фаза пројекта збрињавања ромских породица у социјалне станове, којим је обухваћено око 1.000 припадника те популације, указао је градски менаџер, уз коментар да се на оваквим примерима показује да смо одговорно друштво. 
Весић је, на крају, захвалио Фондацији „Ана и Владе Дивац” јер се понашају друштвено одрговорно и додао да ће Град Београд увек бити добар партнер тој фондацији, као и другима који желе да помогну социјално угроженим категоријама друштва. 
Секретарка Станисављевић је поновила да је 2014. године наслеђена социјална заштита која је била пуна неодговорности, дуговања и лажних обећања. 
– За само три године успели смо да комплетно реформишемо систем социјалне заштите у Београду. Сада се свим корисницима исплаћује помоћ месец дана након подношења захтева. Не треба подсећати да су раније исплате социјалне помоћи касниле до годину дана. Захваљујући стабилизицаји социјалног система почели смо и да га развијамо сарадњом са невладиним сектором – навела је Наташа Станисављевић.
Зорица Павловић, в.д. директора ГЦСР, је рекла да на евиденцији Градског центра има око 1.500 једнородитељских породица корисника новчане социјалне помоћи, који спадају у најосетљивију категорију  корисника. Она је истакла да је овај догађај најбољи пример како треба да изгледа сарадња јавних иституција, градске власти и невладиног сектора како би се остварио најважнији циљ, а то је подршка и помоћ угроженим породицама.
Директорка Фондације „Ана и Владе Дивац” Ана Кошел захвалила је грађанима Београда, јер су у овој акцији, преко рачуна „Инфостана”, прикупили више од 1.500.000 динара и додала да та фондација већ четврту годину улаже у пројекте за једнородитељске породице.  
Догађају су присуствовале и Јована Вазура, помоћница директора ГЦСР и Милица Пауновић, стручни сарадник за односе са јавношћу ЈКП ”Инфостан технологије”.