GC BEOGRAD

Usluga Pomoć u kući od sada i u Surčinu

Usluga “Pomoć u kući” od sada je dostupna starijim sugrađanima Surčina koji se za nju mogu prijaviti podnošenjem zahteva Gradskom centru za socijalni rad Odeljenju Surčin. Tim povodom zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i Silvia Alavanja, pomoćnica direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu posetili su GCSR -Odeljenje Surčin .

Vesić je podsetio da u Beogradu radi 670 gerontodomaćica, dok njih 742 radi na programu „Pomoć u kući”.
–S obzirom da u prestonici imamo više od 350.000 lica starijih od 65 godina, jasno da treba još gerontodomaćica. Takođe je i činjenica da ih nikada nismo imali više. Zadovoljan sam da je od danas i opština Surčin dobila ovu uslugu  –  istakao je Vesić.
Istakao je da trenutno samo opštine Grocka i Barajevo nemaju uslugu gerontodomaćica, ali i najavio njihovo uvođenje do kraja godine. 
On je dodao da je prosečna plata gerontodomaćica u Beogradu 35.000 dinara.
–Danas sam potpisao zahtev Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvu za lokalnu samoupravu kako bi se Gradu Beogradu dala saglasnost za podizanje plata gerentodomaćicama za 30 odsto. Siguran sam da će taj predlog biti usvojen, kako bi minimalna zarada gerontodomaćica od 1. januara bila 50.000 dinara – najavio je zamenik gradonačelnika.
Kada su u pitanju stara lica, Vesić je podsetio da je nedavno predstavljen plan prilagođavanja javnog sadržaja najstarijim sugrađanima.
–Moramo mnogo toga da uradimo kako bi pomogli najstarijim sugrađanima. Recimo da se više bavimo nasiljem nad starim licima, koje ništa manje nije prisutno u našem društvu nego nasilje nad ženama ili decom. Takođe smo doneli odluku da našu javnu infrastrukturu  prilagodimo starim licima – od postavljanja klupa gde najstariji ostvaruju socijalni kontakt, do postavljanja klupa za odmor na deonicama ka domovima zdravlja, pijacama ili parkovima  – ukazao je Vesić.
Nataša Stanisavljević je istakla da se zahtevi za uslugu „Pomoć u kući” na teritoriji opštine Surčin podnose u lokalnom Centru za socijalni rad. Istakla je da već 60 korisnika zainteresovano za pomenutu uslugu.
–Cena usluga gerontodomaćica nije menjana od 2013. godine, koja i dalje iznosi 26 dinara na sat. To je najpovoljnija geronto usluga u Srbiji, koju Grad Beograd subvencioniše sa 99 odsto od njene ekonomske cene. Cilj je da bude svima dostupna, kao jedna od najvažnijih usluga socijalne zaštite – zaključila je resorna sekretarka.
Događaju su prisustvovali direktor Gerontološkog centra Srđan Dimitrijević, predsednik GO Surčin Stevan Šuša i rukovodilac GCSR -Odeljenja Surčin Nemanja Antonijević.

Izvor: Beoinfo/GCSR

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content