GC BEOGRAD

Услуга Помоћ у кући од сада и у Сурчину

Услуга “Помоћ у кући” од сада је доступна старијим суграђанима Сурчина који се за њу могу пријавити подношењем захтева Градском центру за социјални рад Одељењу Сурчин. Тим поводом заменик градоначелника Горан Весић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и Силвиа Алавања, помоћница директора Градског центра за социјални рад у Београду посетили су ГЦСР -Одељење Сурчин .

Весић је подсетио да у Београду ради 670 геронтодомаћица, док њих 742 ради на програму „Помоћ у кући”.
–С обзиром да у престоници имамо више од 350.000 лица старијих од 65 година, јасно да треба још геронтодомаћица. Такође је и чињеница да их никада нисмо имали више. Задовољан сам да је од данас и општина Сурчин добила ову услугу  –  истакао је Весић.
Истакао је да тренутно само општине Гроцка и Барајево немају услугу геронтодомаћица, али и најавио њихово увођење до краја године. 
Он је додао да је просечна плата геронтодомаћица у Београду 35.000 динара.
–Данас сам потписао захтев Министарству за рад, борачка и социјална питања, као и Министарству за локалну самоуправу како би се Граду Београду дала сагласност за подизање плата герентодомаћицама за 30 одсто. Сигуран сам да ће тај предлог бити усвојен, како би минимална зарада геронтодомаћица од 1. јануара била 50.000 динара – најавио је заменик градоначелника.
Када су у питању стара лица, Весић је подсетио да је недавно представљен план прилагођавања јавног садржаја најстаријим суграђанима.
–Морамо много тога да урадимо како би помогли најстаријим суграђанима. Рецимо да се више бавимо насиљем над старим лицима, које ништа мање није присутно у нашем друштву него насиље над женама или децом. Такође смо донели одлуку да нашу јавну инфраструктуру  прилагодимо старим лицима – од постављања клупа где најстарији остварују социјални контакт, до постављања клупа за одмор на деоницама ка домовима здравља, пијацама или парковима  – указао је Весић.
Наташа Станисављевић је истакла да се захтеви за услугу „Помоћ у кући” на територији општине Сурчин подносе у локалном Центру за социјални рад. Истакла је да већ 60 корисника заинтересовано за поменуту услугу.
–Цена услуга геронтодомаћица није мењана од 2013. године, која и даље износи 26 динара на сат. То је најповољнија геронто услуга у Србији, коју Град Београд субвенционише са 99 одсто од њене економске цене. Циљ је да буде свима доступна, као једна од најважнијих услуга социјалне заштите – закључила је ресорна секретарка.
Догађају су присуствовали директор Геронтолошког центра Срђан Димитријевић, председник ГО Сурчин Стеван Шуша и руководилац ГЦСР -Одељења Сурчин Немања Антонијевић.

Извор: Беоинфо/ГЦСР

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content