GC BEOGRAD

Обележене три деценије Градског центра за социјални рад

Обележене три деценије Градског центра за социјални рад

Заменик градоначелника Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовали су данас обележавању три деценије постојања Градског центра за социјални рад. Они су том приликом доделили захвалнице најзаслужнијим радницима, а посебна захвалница додељена је директорки Градског центра за социјални рад Зорици Павловић. 
Весић је у име Града Београда најпре честитао запосленима овај јубилеј. 
– У овој установи ради 560 људи који брину о готово 115.000 Београђанки и Београђана. Град настоји да из године у годину проширује листу права које грађани могу да остварују, а самим тим је и све више корисника. Наравно, трудимо се да услуге буду на што вишем нивоу, како би корисници били задовољнији. Оснивање Градског центра за социјални рад „поклапа” се са одласком социјализма, али то наравно не значи да није било социјалних разлика и потреба, мада се у то време о томе није водило довољно рачуна. У сваком случају, даље развијање нашег друштва подразумеваће и све већи обим права која суграђани могу да остварују. С тим у вези наставићемо да улажемо у наше центре за социјални рад, што је препознала и Влада Републике Србије, јер ће запосленима у центрима за социјални рад од јануара бити повећане зараде. Град Београд ће исплатити солидарну помоћ у износу од 25.000 динара у првом кварталу наредне године. Трудићемо се да и у будућности, како буџет буде растао и како то услови буду дозвољавали, повећавамо зараде одређеним категоријама запослених јер постоје људи којима морамо да изађемо у сусрет са повећањем плата. Није сваки посао исти и не могу сви да деле исту судбину. Постоје послови који су посебно важни и ту спадају запослени у центрима за социјални рад. Надам се да ћемо у будућности, како држава буде била финансијски све стабилнија, пронађемо модел да људима који обављају посебно тешке и сензитивне послове обезбедимо још боље плате. Радници центара за социјални рад то свакако заслужују и они су тај новац зарадили – рекао је Весић. Он им је још једном у име Града захвалио на свему што раде за кориснике.
– Ви најбоље знате колико је ваш посао тежак и никакав новац не може да компензује труд и залагање јер се овај посао може радити само са великом дозом љубави. Све добре ствари које чините за кориснике и њихове породице јесу општа корист за наше друштво. Настојаћемо да наставимо са трендом повећања обима услуга, што наравно значи већи број корисника, али и запослених. Морамо додатно да водимо рачуна о осетљивим категоријама становништва, више него што је то до сада био случај. Постајемо и све старије друштво, што је карактеристично за доста европских држава, али то само значи да ће улога центара за социјални рад бити још значајнија – навео је Весић. 
Наташа Станисављевић подсетила је да једно одељење Центра за социјални рад постоји чак 65 година и да је најстарије у Србији, али да је и јубилеј од тридесет година кровне институције од изузетног значаја. 
– Социјална заштита је брига о људима. Покушајте да замислите један једини дан када би она стала. Велико је пожртвовање и велика посвећеност послу свих запослених који су ту да помажу људима. Београд је успео да направи највећи систем у Србији, али и у региону, са више од тридесет социјалних права. Никада није било веће улагање у систем социјалне заштите – казала је Наташа Станисављевић. 
Она је подсетила да је у протеклих пет година реконструисано пет објеката, те да ће се у јануару отворити обновљени објекат у Гроцкој, а на пролеће предстоје радови и у Центру за социјални рад у Младеновцу.
– Наставићемо да улажемо у објекте у које није улагано тридесет година – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту, подсећајући да је последњи објекат изграђен 1991. године на Чукарици, као и да је 2016. Обреновац након оштећења центра у поплавама добио комплетно нов објекат, што је за последицу имало обимније реконструкције општинских одељења Центра за социјални рад. 
Она је на крају запосленима поручила да су и Град Београд и ресорни секретаријат увек ту за њих и изразила им захвалност за бригу о грађанима Београда и ослонац који им пружају.
Директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић подсетила је на период пре 30 година када је, како је навела, Скупштина града донела одлуку да формира јединствени Градски центар за социјални рад у Београду.
– Била је то добра идеја, али оно што није било добро јесте то што је та идеја тестирана у најтежим могућим околностима, које до тада нисмо могли ни да замислимо, рат и бомбардовање. То су били услови када локална социјална политика није могла да се развија. Сви смо радили заједно, упућени једни на друге, али на принципима солидарности, саосећајности и сналажења. Недостајала су нам системска решења. Када је све то прошло, лагано је почела да се кристалише и конституише социјална политика у правом смислу те речи – нагласила је Зорица Павловић.
Како је навела, оно што је постигнуто, нарочито последњих десет година, представља у овом тренутку недостижан ниво за било које градове. Не само због буџета, додала је, већ зато што је Град изградио системски социјалну политику, чак и у најтежим условима.
– Почели смо скромно када је прошао најтежи период. Гледали смо да заштитимо најрањивије категорије, сиромашне грађане, пензионере, људе без прихода. Потом смо кренули са народним кухињама, субвенцијама, да бисмо последњих десет година достигли ниво да имамо преко 30 права и скоро исто толико посебно рањивих категорија које обухватамо и којима пружамо заштиту – појаснила је она.
Последњих пет-шест година смо могли и себи да се посветимо, радимо у бољим условима, нагласила је Зорица Павловић и посебно захвалила Горану Весићу и секретарки Станисављевић на томе што је „враћено достојанство запосленима и нашим корисницима”.

Поводом 30 година рада Градског центра додељене су захвалнице најзаслужнијим радницима, и то: Гордани Влајић, која 42 године одговорно и посвећено обавља посао социјалног радника у одељењу Лазаревац и има најдужи радни стаж у центру, Биљани Павловић, социјалном раднику у Одељењу за послове планирања и развоја- за изузетну стручност у раду иунапређењу социјалне заштите, Гордани Ковачевић, социјалном раднику у Одељењу Младеновац – за изузетну посвећеност стручном раду иунапређењу социјалне заштите, Дејану Цветковићу, социјалном раднику у Саветовалишту за брак и породицу- за изузетну посвећеност и истрајност у раду са починиоцима насиља, Одељењу Палилула као првом центру за социјални рад на територији целе Србије – за 65 година преданог рада. Посебна захвалница уручена је директорки Градског центра  Зорици Павловић, која је током своје богате дугогодишње каријере дала изузетан лични допринос развоју струке и социјалне заштите у Београду.

Извор:Беоинфо/ГЦСР

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content