GC BEOGRAD

Привремено становање -кров над главом и шанса за осамостаљивање за децу без родитељског старања

Привремено становање -кров над главом и шанса за осамостаљивање за децу без родитељског старања

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић, обишли су у Радничкој улици на Чукарици станове за децу без родитељског старања која су изашла из система социјалне заштите. У овој улици обезбеђено је шест двособних станова, од чега у три стана већ живи петоро корисника, један је спреман за усељење, а преостала два су у припреми и требало би да буду завршена до краја године.
Весић је истакао да Град Београд свакодневно шири услуге за кориснике социјалне заштите како бисмо се приближили вишим стандардима и омогућили помоћ деци без родитељског старања која су изашли из дома или хранитељских породица. 
– Преуредили смо шест градских станова за децу којој се нуди шанса да почну самостално свој живот. Они имају право две године да живе у овим становима и Град Београд им je у трајању од годину дана обезбедио и Сталну новачну помоћ – рекао је он.
Према његовим речима, циљ је да деца која излазе из хранитељских породица и домова пронађу своје место у друштву и започну нормално и самостално свој живот. 
– Морамо као друштво да им помогнемо, да их оспособимо за живот и помогнемо им да нађу и запослење. Данас сам због тога разговарао са представницима комуналних предузећа да их приме на праксу и омогуће им да евентулано нађу запослење и повећају шансе за то. Позивам и све компаније са којима сарађујемо, а које су друштвено одговорне и већ су запошљавале жене из Сигурне куће, да и оне отворе своја врата и пруже шансу овој деци – рекао је заменик градоначелника и додао да је кроз овај програм осамостаљивања до сада прошло преко 50 деце.
Заменик градоначелника је нагласио да ће Град Београд наставити да подржава овакве програме и да ради на томе да се друштво појачано брине о овој деци. 
Наташа Станисављевић је рекла да су приоритети социјалне политике Града Београда деца и млади који спадају у најрањивије групе.
– Деца када излазе из система социјалне заштите имају испред себе велики изазов да наставе нормалан живот. Ту им помаже Град Београд, који им овим становима омогућава да имају свој животни простор потпуно опремљен по свим стандардима, као и све што је потребно једном домаћинству. Потребно је да само унесу своје личне ствари – рекла је Станисављевићева и захвалила заменику градоначелника на иницијативи да се шири помоћ деци кроз стручну праксу и запошљавање.
Она је истакла да се очекује да до краја године буде опремљена још два стана у Радничкој улици који ће моћи да приме по још два корисника. 
Директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић рекла је да могућност привременог становања користе младе особе које поред стана добијају и стручног саветника.
– Поред стана и сталне новчане помоћи, Центар за социјални рад пружа и услугу стручног саветника који им помаже у свакој животној околности уколико им је то потребно, било да је то одлучивање о важним животним питањима или је реч о решавању текућих проблема – рекла је Павловићева. 
11.07.2019

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content