GC BEOGRAD

Конференцијом „Београд, пријатељ старих, да нико не остане сам” обележен Међународни дан старих

Конференцијом „Београд, пријатељ старих, да нико не остане сам” обележен Међународни дан старих

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић отворили су  у Старом двору конференцији поводом Међународног дана старих под називом „Београд, пријатељ старих, да нико не остане сам”, којој је присуствовала и помоћница директора Градског центра за социјални рад у Београду Силвиа Алавања.
Весић је најстаријим суграђанима честитао њихов празник и поручио да Београд постаје и град за сениоре.
– Како би данашњи дан био оно што желимо, а то је да учинимо додатне погодности за наше најстарије суграђане, током протеклих годину дана смо у Београду спровели истраживање о томе како су најстарији суграђани задовољни услугама које примају од Града. Било да су у питању социјалне услуге, доступност културних услуга, али и могућност коришћења домова здравља, пијаца и свега што им је неопходно за живот. Резултати тог истраживања дали су нам правац у ком ћемо у наредном периоду поправљати наше услуге – навео је Весић.
Сада је време, додао је Весић, да разговарамо и о насиљу над старијим лицима.
– Ми смо као друштво много тога уложили да се насиље над женама и децом наметне као тема, те да се то кажњава. Тако морамо да говоримо и о насиљу над старијим лицима и учинимо све да и они буду заштићени од насиља, којем је, нажалост, немали број њих изложен јер су слаби, немоћни и немају могућност да се бране. Они не знају ни коме да се обрате када до тога дође. То није само тема за Град Београд већ и за министарство и друге установе, као и за медије. На томе ћемо заједно радити у будућности – закључио је Весић.
Наташа Станисављевић је честитала Међународни дан старих и навела да у Београду живи више од 330.000 грађана старијих од 65 година, а пензионера има око 400.000.
– Истраживање, анкетирање најстаријих лица о томе шта је потребно да се поправи у Београду и са чиме су задовољни је рађено 2018, 2019. и 2020. године и обухватило је 1.800 испитаника, од чега је 60 одсто жена и 40 одсто мушкараца. Нама је најважније то што је њих 72,4 одсто рекло да је задовољно услугама социјалне заштите и њиховом доступношћу. Када су у питању услуге здравствене заштите, 72,2 одсто њих је изјавило да је задовољно, а када је реч о поштовању заједнице у којој живе, 76 одсто старијих лица сматра да их заједница у којој живе поштује. Њих 87 одсто користи услуге јавног превоза или свакодневно излази у град – објаснила је секретарка Станисављевић.
На основу ових параметара, додала је она, у октобру ћемо покренути активности које се тичу унапређења положаја старијих у Београду.
– Кренућемо са отварањем пунктова за помоћ у кући у преостале три градске општине, где тренутно нема ове услуге, а то су Сурчин, Барајево и Гроцка. Тако ће до краја године сви старији суграђани у Београду имати могућност коришћења ове услуге. Следеће године почињу активности које се односе на изградњу новог дневног боравка за старије суграђане који болују од деменције. Процена је да око 20.000 лица у Београду пати од неког облика деменције као последице Алцхајмерове болести. Очекује нас и отварање нових клубова за најстарије суграђане, до краја године биће отворена два комплетно реновирана клуба, у Сопоту и Гроцкој – појаснила је Наташа Станисављевић.
Конференцији су, осим пензионера из клубова за старе Београда, присуствовали и представници Геронтолошког центра Београд, Црвеног крста, Градског завода за јавно здравље Београд – Канцеларије за здравље старих и представници Центра за истраживање и развој IDEAS.
Извор/Фото:Беоинфо

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content