GC BEOGRAD

Edukacija za stručnjake GCSR – pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima

Edukacija za stručnjake GCSR – pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 18. oktobra, u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu odražana je edukacija za stručnjake GCSR pod nazivom “Uloga centara za socijalni rad u preliminarnoj identifikaciji i pružanju usluga podrške žrtvama trgovine ljudima” koju je realizovao Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.
Edukaciji su prisustvovale gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović kao i direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević.
– Obuka koja je danas organizovana namenjena je stručnim licima Centra za socijalni rad, kako bi se povećali njihovi kapaciteti i veštine u radu sa žrtvama trgovine ljudima. Takođe, trebalo bi da im obuka pomogne u prepoznavanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima. Grad Beograd daje kontinuiranu podršku u borbi protiv ovog oblika kriminala, uz zalaganje za nultu toleranciju kad je bilo koji oblik nasilja u pitanju, bilo da su u pitanju deca, odrasli ili stariji. Nažalost, tokom prošle godine na teritoriji Beograda identifikovano je 17 žrtava trgovine ljudima – desetoro dece i sedam odraslih – rekla je Nataša Stanisavljević. 
Ona je dodala da je zbog toga veoma važno da svako od nas da doprinos ovoj borbi i apelovala da svaki slučaj eventualne eksploatacije ili trgovine ljudima bude prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova. 
– Jedan poziv nekom može bukvalno da spasi život. Stručni radnici Centra za socijalni rad nakon prijave izlaze na teren i preduzimaju mere iz svoje nadležnosti. Takođe, profesionalci iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima pomažu žrtvama da prevaziđu situaciju u kojoj su se našli. Grad Beograd će u narednom periodu nastaviti da preduzima mere i aktivnosti u cilju kontinuirane borbe protiv svih oblika trgovine ljudima, uz apel da se posebna pažnja obrati na decu i sve oblike nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja najmlađih. Važno je da se obrati pažnja i na radnu eksploataciju dece, prosjačenje i rane brakove, jer su sve to potencijalni oblici trgovine ljudima – istakla je Nataša Stanisavljević. 
Direktorka Gradskog centra Zorica Pavlović je rekla da je jedini mogući odgovor društva i države organizovana borba protiv ovog vida kriminala.
– Stalna edukacija stručnih radnika, alarmiranje javnosti putem medija i umrežavanje svih institucija, od lokalnog do međunarodnog nivoa, predstavlja jedini mogući odgovor u ovoj borbi. Deca su najviše pogođena jer se koriste u raznim vidovima eksploatacije, poput besplatne radne snage ili prosjačenja, a moramo da budemo svesni da žrtva ipak može da bude bilo ko – rekla je Zorica Pavlović. 
Aleksandra Ljubojević je istakla da  predstavlja centralnu ustanovu u sistemu podrške žrtvama, kao i da pruža podršku kroz direktan rad, rad na prevenciji i unapređenju zaštite. 
– Prošla godina je bila izuzetno teška, što se ogleda u broju identifikovanih žrtava, kojih je u Srbiji bilo 57, što je oko 40 više u odnosu na 2019. godinu. Trend se ove godine povećava i za devet meseci imamo identifikovane 34 žrtve. U toku godine prosečno imamo od 150 do 200 prijavljenih slučajeva potencijalnih žrtava trgovine ljudima. To znači da praktično na svaka dva dana neko u Srbiji obavesti Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima da sumnja na slučaj trgovine ljudima – rekla je Aleksandra Ljubojević.

Beoinfo/GCSR

Pretraga

Kol Centar

magazin
 

ELEKTRONSKI MAGAZIN

Informator

Informacije o socijalnim davanjima

Arhive

Skip to content